Weekend-ul vine cu ninsori puternice în Capitală. Temperaturile coboară până la minus 5 grade

Vremea caldă pentru această perioadă specifică mai degrabă anotimpului de primăvără pare să fie la final, în jurul ţării noastre aflându-se un front de aer rece, ceea va duce la scăderea temperaturilor şi apariţia precipitaţiilor sub formă de ninsoare în partea de sud a ţării, precum şi în Bucureşti.

22 ian. 2014, 08:04
Weekend-ul vine cu ninsori puternice în Capitală. Temperaturile coboară până la minus 5 grade

Meteorologul România TV Viorica Dima a explicat că în aceste zile este în vigoare un cod roşu de căderi masive de zăpadă în Polonia, iar în Varşovia sunt aşteptate temperaturi de -22 de grade, în timp ce în Italia se află sub un cod portocaliu de ploi şi descărcări electrice.

Citeşte şi COD PORTOCALIU şi GALBEN de ninsori, viscol şi polei. Vezi zonele vizate

„Spaţiul geografic al ţării noastre se află la răscrucea de vânturi şi astfel vremea va fi influenţată fie de o formaţiune, fie de alta. Dacă prevalează depresiunea mediteraneană vom avea parte de precipitaţii abundente, dacă prevalează câmpul de presiune atmosferică ridicată, cel anti-ciclon, dinspre jumătatea nord-estică a Europei vom avea parte de temperaturi foarte scăzute. De regulă, o astfel de configuraţie poate duce la ideea producerii fenomenului de viscol”, a explicat meteorologul.

În privinţa acestui sfârşit de săptămână, meteorologul Viorica Dima afimă că ne putem aştepta în partea de vest şi de sud-vest precipitaţiile să rămână sub formă de ploaie, în timp ce în restul ţării să apară ninsori.

„În noaptea de vineri spre sâmbătă, pe parcursul zilei de sâmbătă, dar şi în noaptea de sâmbătă spre duminică ne aşteptăm să ningă în partea de sud-est a ţării, chiar şi în zona Capitalei şi temperaturile vor scădea corespunzător”, a mai declarat meteorologul România TV.

De asemenea, temperaturile minime/maxime nu vor coborî sub limita de îngheţ, dar vineri la amiază sunt aşteptate 2 grade în Capitală, în timp ce sâmbătă ne putem aştepta la temperaturi de -5 grade. În plus, vor apărea şi intensificări ale vântului, de până la 40 km/h.

Autorităţile bucureştene sunt pregătite de ninsori abundente

Marcel Nicolaescu, viceprimarul Capitalei, a afirmat că joi urmează să fie organizat un comandament şi urmează să fie analizată situaţia luând în considerare toate datele oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie.

„Din informaţiile pe care le avem începând cu vineri după-amiază va începe să ningă până duminică la prânz. Trecând în revistă toţi operatorii de salubrizate avem peste 550 de utilaje funcţionale, stocuri antideparante de 15.000 de tone şi situaţia nu ne poate surprinde. Pentru că ninsorile vor veni într-o perioadă de weekend traficul rutier nu va fi prea mare şi vom putea degaja zăpada foarte mare”, a mai precizat viceprimarul Capitalei.

Marcel Nicolaescu a mai precizat că autorităţile de la nivelul sectoarelor sunt, de asemenea, pregătite.

„Cu siguranţă suntem pregătiţi. Am primit şi avertizările meteorologice. Avem materiale antiderapante în depozit, în Sectorul 4 acţionează cu peste 52 de utilaje în caz de forţă majoră. Suntem pregătiţi, dar acum vom vedea pentru că natura de fiecare dată ne joacă feste. (…) În Sectorul 4 străzile secundare sunt prima prioritate, eu am obligaţia prioritară ca cetăţenii să aibă calea spre locuinţă degajată”, a declarat la România TV Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4.