Weekendul vine cu vreme răcoroasă şi ploi puţine. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Toamna îşi intră în drepturi şi aduce o vreme răcoroasă, pe fondul apariţiei unui val de aer polar la nivelul ţării noastre. Din păcate, meteorologii nu anunţă schimbări, temperaturile menţinându-se scăzute.

26 sept. 2013, 13:44
Weekendul vine cu vreme răcoroasă şi ploi puţine. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Vineri, peste ţara noastră pătrunde un aer polar şi drept urmare temperaturile scad accentuat în majoritatea regiunilor. Drept umare, la amiază vorbim chiar despre o vreme rece pentru data din calendar în nord, în nord-est şi în centru. Meteorologii prognozează maxime de la doar 12, 14 grade în Maramureş, în estul Transilvaniei şi în nordul Moldovei până la 24, 25 grade în sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei. Înnorări temporare mai sunt în sudul extrem şi în sud-est, unde izolat mai ploua slab. Vântul suflă mai tare la munte, dar local are intensificări de luat în seamă şi în regiunile extracarpatice.

Şi în Capitală, vineri, vremea se răceşte, astfel încât maximele se opresc la 19, cel mult 20 grade, cam răcoare pentru această dată. Cerul e variabil, nu plouă, dar vântul moderat mai reduse uşor temperatură real resimţită de organism.

La munte, vineri, temperaturile scad accentuat şi vremea devine rece pentru această perioadă. Soarele se arată printre nori, dar temporar înnorările sunt mai accentuate în zona Carpaţilor Meridionali, unde izolat şi trecător mai plouă slab. Vântul suflă mai tare pe creste.

Sâmbătă, vremea va fi răcoroasă, chiar rece pentru ultimele zile de septembrie în nord, în centru, dar şi în est. Dimineaţa e foarte posibil să avem bruma în estul Transilvaniei şi izolat ceaţa, semne clare de toamna autentică. Peste zi înnorări temporare aşteptăm în sudul şi în estul ţării, unde doar izolat plouă slab. În celelalte regiuni putem conta pe o vreme plăcută ca aspect, cu soare generos si mai puţini nori. Vântul nu mai pune probleme, iar maximele termice vor fi cuprinse între 12 grade în estul Transilvaniei şi 21 grade în sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei.

Şi pentru bucureşteni vremea rămâne răcoroasă sâmbătă. Norii acoperă cerul doar parţial, iar vântul suflă cel mult moderat. Până după-amiaza mercurul din termometre abia dacă ajunge la 19 grade.

Şi duminică vremea rămâne mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă în toată regiunile. De această dată norii acoperă cerul în sudul şi în sud-vestul ţării, unde ploile câştigă teren şi chiar cad pe arii extinse noaptea când şi cantităţile de apă pot fi mai însemnate. În celelalte regiuni înnorările sunt doar temporare, iar ploile izolate. Maximele se vor situa în general între 12 grade în nordul Moldovei şi cel mult 21 grade în sudul extrem al Olteniei.

Săptămână se incheie şi în Bucureşti cu vreme mai rece decât în mod normal, vorbim depre maxime de 17, cel mult 18 grade. Vremea de toamnă mai târzie e completată de cerul încărcat de nori din care temporar va ploua.

Luna septembrie se incheie tot cu vreme rece, chiar mai rece decât în zilele precedente în unele zone ale ţării, exceptând nord-vestul, unde e răcoare mai ales dimineaţa. Norii împart cerul cu soarele în nordul extrem, dar spre sud norii acoperă cerul în cea mai mare parte a zilei şi plouă pe arii extinse în sud, în sud-vest şi în centru. Maximele se vor situa doar între 9 şi 19 grade. Nici în primele zile ale lunii octombrie vremea nu dă semne că se schimbă, rămâne rece în toată ţara, iar în jumătatea sudică plouă încă pe arii destul de mari.

În centru vremea se răceşte destul de accentuat, maximele prognozate vineri de meteorologi sunt şi cu 7,8 grade mai mici decât joi, adică 12 grade în Miercurea Ciuc, 14 la Târgu Mureş şi la Sibiu şi 15 la Sibiu. Cerul este variabil, nu mai plouă, iar soarele e prezent pe cer câteva ore bune.

Şi în nord-vest temperaturile mai scad puţin. Chiar dacă cerul e variabil şi soarele generos mercurul din termometre se opreşte la cel mult 15 grade în Maramureş şi 16 în nordul Crişanei, la Oradea.

În vest răcirea vremii înseamnă maxime potrivite mai degrabă pentru jumătatea lunii octombrie, sunt prognozate după-amiaza 17 grade la Arad şi la Reşiţa şi 18 la Timisoara. Ca aspect însă vremea e în general frumoasă, cu cerul variabil.

În Oltenia, după o zi aproape ca de vară în sudul regiunii joi, vremea se apropie mai mult de toamnă vineri. Cerul e temporar mai încărcat de nori, iar termometrele arată cel mult 23 grade la Târgu Jiu şi la Craiova, dar şi la Drobeta Turnu Severin.

Şi în Muntenia temperaturile scad accentuat vineri, cu până la 7,8 grade în zonele de deal mai ales. Vor fi 22 grade la Piteşti, 24 la Alexandria şi 25 în Lunca Dunării. Nori mai mulţi sunt în sudul regiunii, unde dimineaţa e posibil să mai cadă câteva ploi slabe.

Vreme răcoroasă şi în sud-est, aici mercurul din termometre nu trece 19 grade la Călăraşi şi 18 la Constanţa şi la Tulcea. Vântul e un pic mai sprinten şi accentuează senzaţia de rece. Vântul îşi face simţită prezenţa suficient de tare cât să reducă uşor temperatura.

În Moldova mai sunt ceva mai mulţi nori, dar nu pentru mult timp, în schimb ploile sunt puţine, mai cad doar prin nord şi sunt puţine şi slabe cantitativ. Maximele scad cu până la 8, 9 grade şi vremea devine rece, cu doar 12 grade la Suceava, 15 la Iasi şi 16 in Bacău.