Weekendul vine cu vreme urâtă şi rece. Vezi PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Ultimele zile ale săptămânii aduc o vreme urâtă şi rece, iar precipitaţiile se pot transforma şi în lapoviţe şi ninsori. Temperaturile vor fi scăzute, iar vântul va amplifica senzaţia de frig.

20 sept. 2013, 13:23
Weekendul vine cu vreme urâtă şi rece. Vezi PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Sâmbătă, în ciuda soarelui care se arată cu excepţia vestului, centrul şi nordului ţării unde mai cad şi ceva ploi, temperaturile rămân modeste în majoritatea regiunilor. Temperaturile se vor încadra între 13 şi nu mai mult de 24 de grade. La munte însă avem deja semne iernatice, unde pot cădea lapoviţe şi chiar ninsori. Peste toate acestea, merită să amintim şi rafalele reci ale vântului în sud-vest, nord-est şi la munte.

Bucureştenii vor avea parte sâmbătă de ceva nori în trecere, de vânt care se simte destul de alert şi de numai 22 de grade.

Citeşte şi PROGNOZA METEO PE TREI LUNI

Frigul insistă şi duminică. În majoritatea regiunilor ţării vom avea parte de un final de săptămână chiar mai rece decât ar fi normal. Ceva soare zărim prin sud-vest, dar în rest, norii vor fi prezenţi şi ploile se vor arăta mai ales prin est, în timp ce în Carpaţii Orientali vom avea parte de lapoviţe şi ninsori. Vântul este agitat în est şi sud-est, ca şi la munte, iar maximele anunţă o zi cu valori de la 15 la cel mult 23 de grade.

Duminică, frigul nu îi ocoleşte nici pe bucureşteni. Norii stau adunaţi peste Capitală, iar vântul face şi el ca cele doar 21 de grade să pară mai puţine.

Meteorologii europeni confirmă: Am putea avea cea mai rece iarnă din ultimii 100 de ani

Luni, temperaturile continuă să rămână sub valorile normale. În nord, centru şi est vor fi nori şi pe înserat încep şi ploile. În rest, norii şi ploile se arată mai puţin, la munte, iar avem parte de lapoviţe şi ninsori, iar vântul se simte şi el. Temperaturile modeste vor porni de la 13 şi vor atinge el mult 24 de grade.

Luni, în Capitală, aceeaşi vreme înnorată, cu ceva ploi după căderea serii, cu vânt ce va avea unele intensificări peste zi se anunţă şi pentru capitală la început de săptămână. Maxima se opreşte la 22 de grade.

ANM: Ne aşteaptă o iarnă cu căderi masive de precipitaţii. Vezi când va ninge

Frigul rămâne cuvântul de ordine şi în următoarele zile. Norii vor prefera sudul şi sud-estul, unde încă se mai arată ploile, iar vântul mai peste zi va fi susţinut în toată ţara marţi, în timp ce la munte va fi de-a dreptul furios. Maximele, cum spuneam, nu promit prea mult, aşa că vorbim de valori între 12 şi cel mult 21 de grade, dar noaptea porneşte cu 2 până la cel mult 11 grade. O uşoară tendinţă de încălzire observăm de miercuri, dar nu această tendinţă nu durează şi, în plus, ploile slabe nu lipsesc cu desăvârşire, preferând regiunile nordice şi de la munte.

Litoralul devine un loc doar pentru cei care îşi iau greu la revedere de la vacanţă. Pentru că frigul pune stăpânire pe mare sâmbătă, chiar dacă e loc şi de soare printre nori. Vântul însă din când în când dă semne de nervozitate, iar temperaturile sunt departe de vreo speranţă de vreo după amiază plăcută pe litoral. Abia dacă se mai ating 19-21 de grade în aer, în timp ce apa mării la ţărm îi va pune la grea încercare pe curajoşii ce vor vrea să încerce să se scalde în apa ce are doar 14-18 grade. De altfel, acelaşi peisaj dezolant îi aşteaptă pe turişti şi duminică. Vântul se intensifică peste zi, maximele se opresc la 17-19 grade, iar apa mării nu dă semne că s-ar mai întoarce la sentimente estivale.

Sâmbătă, la munte temperaturile cresc uşor, dar dimineaţa şi în noaptea următoare e tot răcoare. Mai mult, norii acoperă temporar cerul şi pe arii relativ extinse plouă, însă slab cantitativ. Din cauza temperaturilor mai scăzute, la altitudini mai mari de 1800 m, sun posibile şi precipitatii mixte, lapoviţă, poate chiar ninsori. Vântul suflă destul de nervos, pe creste mai ales şi scade simţitor temperatura resimţită, aşa că mare atenţie dacă mergeţi în drumeţii, să aveti haine potrivite şi să nu aventuraţi pe trasee nemarcate pentru că vremea este foarte schimbătoare.

În centru soarele abia daca se arată printre norii ce lasă ploi, slabe cantitativ, ce-i drept, dar care dau zilei un aspect de toamnă mai târzie. Şi temperaturile sunt în ton cu aspectul vremii, adica 4, 5 grade sub normale, 15 grade la Miercurea Ciuc, 11 în Braşov, un grad în plus la Sibiu şi la Târgu Mureş.

Vreme răcoroasă şi în nord-vest, unde soarele e o idee mai îndrăzneţ, dar norii sunt suficient de groşi cât să lase câteva ploi slabe. Meteorologii prognozează nu mai mult de 17 grade în Maramureş şi 18 în nordul Crişanei, la Oradea.

În vest se înnorează temporar şi din peisajul meteo nu lipsesc ceva ploi slabe, neînsemnate cantitativ. Până după-amiază, mercurul din termometre rămâne cu 3, 4 grade sub valorile normale, vorbim despre maxime de 19 grade la Arad şi 20 la Timişoara.

În Oltenia temperaturile sunt o idee mai mari, 21 grade la Târgu Jiu, 22 la Craiova. Norii se adună din când în când, mai ales peste vestul şi nordul regiunii, dar aduc ploi slabe, izolate.

În jumătatea vestică a Munteniei norii se adună doar temporar prin nordul zonei, însă sansele de ploaie nu sunt prea mari. După-amiaza vine cu 21 grade la Oiteşti, 23 la Alexandria, 24 la Giurgiu.

În sud-est soare şi nori în egală măsură pe cer, aşadar şanse foarte reduse de ploaie. Maximele rămân uşor sub cele normale 22 grade la Călăraşi şi la Tulcea, 21 la Constanţa.

În centrul şi în nordul Moldovei temperaturile cresc uşor, iar aici vorbim despre 19 grade în Bacău, 20 la Iaşi şi 18 la Suceava. Norii se adună temporar, dar lasă doar ploi slabe, izolate, dar vântul suflă destul de alert.