Wikileaks: Fostul ambasador Mark Gitenstein trimitea informări despre referendumul din 2012

Mark Gitenstein, fostul ambasador al Statelor Unite la Bucureşti, raporta pe mail situaţia votului la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 2012, potrivit documentelor Wikileaks, dezvăluie Profit.ro. Destinatarul rapoartelor era John Podesta, actualul șef al campaniei electorale a candidatului democrat la președinția SUA, Hillary Clinton, pe vremea aceea şef al unui think-tank.

13 oct. 2016, 09:19
Wikileaks: Fostul ambasador Mark Gitenstein trimitea informări despre referendumul din 2012

Mailul publicat de Profit.ro a fost trimis pe data de 30 iulie 2012 (a doua zi după referendum) de pe adresa [email protected] (găzduită de Ministerul de Externe al SUA) către [email protected] şi [email protected] (a doua adresă fiind găzduită de think-tank-ul Center For American Progress, o organizaţie dedicată politicilor publice, declarată independentă, fondată de John Podesta). 

John Podesta a fost consilier şi apropiat al fostului preşedinte american Bill Clinton, consilier al actualului preşedinte Barack Obama şi în prezent este şeful campaniei electorale a lui Hillary Clinton, potrivit Wikipedia.

Mark Gitenstein i-a scris lui John Podesta că rezultatele referendumului „tot nu sunt finale, dar provin de la Biroul Electoral Central, după numărarea a 97% din voturi. Aşa că e probabil să rămână neschimbate. De asemenea, înseamnă că nu sunt indicii de fraudă. O să dau o declaraţie după ce Curtea Constituţională validează rezultatele referendumului”.

În acelaşi mesaj, Mark Gitenstein mai oferă date despre referendum: prezența la vot a fost de 46,13%, cu o marjă de eroare de 3%, ceea ce înseamnă că președintele Traian Băsescu va rămâne în funcție în urma referendumului, nefiind atins pragul minim de participare de 50% necesar pentru validarea rezultatelor scrutinului.

„Această cea mai recentă estimare a prezenței la vot include și câteva secții de votare din străinătate. Potrivit BEC, 87,55% dintre cei care au votat s-au exprimat pentru demiterea președintelui, iar 11,2% au votat împotrivă”, a mai scris fostul ambasador.

Datele prezentate lui John Podesta a au rămas finale: Curtea Constituțională a invalidat referendumul din cauză că nu s-a atins pragul minim de 50% prezenţă, deşi votul a fost covârşitor pentru demiterea lui Traian Băsescu, peste 87%.