Within Temptation, primul headliner al festivalului Artmania 2013

Formaţia olandeză de symphonic-gothic metal Within Temptation va fi capul de afiş al primei seri de concerte din Piaţa Mare din Sibiu din cadrul festivalului Artmania 2013. Within Temptation se alătură altor nume importante ale scenei metal europene: Haggard, Xandria, Amaranthe sau Orphaned Land, care vor susţine concerte la Sibiu în 9-10 august.

25 feb. 2013, 18:40
Within Temptation, primul headliner al festivalului Artmania 2013

Fondată în 1996 de chitaristul Robert Westerholt şi vocalista Sharon den Adel, Within Temptation s-a făcut imediat remarcată ca fiind una dintre cele mai carismatice trupe de „symphonic gothic metal” din istoria muzicii ultimei decade.

Ceea ce a scos cu adevărat la lumină giuvaerele olandeze a fost cel de-al doilea album, „Mother Earth” (2000), care a atras o vizibilitate mult mai mare din punct de vedere comercial, înregistrând vânzări de 2,8 milioane CD-uri si DVD-uri lansate in 48 de ţări, 30 de premii Gold and Platinum, 2 premii MTV European Music Awards, 2 premii World Music Awards şi multe alte semne ale unei evoluţii încununate de succes.

Turneele intensive completate de o muncă de studio plină de pasiune şi următoarele două discuri, „The Silent Force”(2004) şi „The Heart Of Everything”(2007), au mărit numărul fanilor din întreaga lume şi au stabilit noi standarde în zona rockului şi metalului simfonic.

Cel mai recent album, „The Unforgiving”, marchează o schimbare radicală în ceea ce priveşte muzica şi imaginea Within Temptation, aducând o noua perspectivă asupra universului plin de diversitate şi versatilitate al trupei. Bazat pe un background muzical multilateral, LP-ul cu numărul cinci este un material fascinant care se detaşează de o abordarea muzicală simfonică şi pendulează între teme „gothic metal” şi piese cu influenţă pop. Within Temptation a mai concertat la Sibiu, în cadrul Artmania în ediţia din 2007.

La fel de aşteptat este şi concertul trupei germane Haggard, formaţie ce reuneşte aproape 20 de muzicieni şi care combină într-un mod original muzica metal cu influenţe din muzica medievală sau renascentistă. „Tales of Ithiria”, cel mai recent material discografic, descrie o poveste fantastică scrisă de liderul formaţiei, interpretată în engleză, germană, italiană, latină şi spaniolă. Albumul este concentrat pe segmentele narative împletite armonios cu aranjamente orchestrale impecabile şi intervenţii corale desăvârşite.

Prima ediţie a festivalului Artmania a avut loc în 2006 şi, pe lângă serile de concert din Piaţa Mare a Sibiului, a cuprins în fiecare an o serie de manifestări culturale desfăşurate pe durata unei săptămâni din luna august. Din 2006 până acum la Sibiu au concertat o serie de nume importante ale muzicii rock printre care Amorphis, The Gathering, My Dying Bride, Tiamat, Lacrimosa, Tristania, Opeth, Dark Tranquillity, Tarja Turunen, Epica, Trail of Tears etc.