WWF România: O alocare iresponsabilă a fondurilor europene pentru conservarea biodiversităţii este riscantă

Organizaţia World Wide Fund of Nature /WWF/ România atrage atenţia asupra riscurilor generate de o alocare iresponsabilă a fondurilor şi asupra oportunităţilor pe care aceleaşi fonduri le pot crea pentru comunităţi şi natură, odată cu Acordul de Parteneriat pe care România urmează să-l semneze cu Comisia Europeană /CE/.
Cristina Dinu
12 feb. 2014, 10:22
WWF România: O alocare iresponsabilă a fondurilor europene pentru conservarea biodiversităţii este riscantă

„Luna februarie este perioada în care Acordul de Parteneriat dintre România şi Comisia Europeană va fi finalizat şi trimis instituţiei europene spre aprobare, ceea ce înseamnă intrarea într-o nouă etapă a strategiei europene de creştere inteligentă, durabilă şi inclusivă. În acest punct critic, WWF România atrage din nou atenţia asupra riscurilor generate de o alocare iresponsabilă a fondurilor şi asupra oportunităţilor pe care aceleaşi fonduri le pot crea pentru comunităţi şi natură„, a afirmat, miercuri, WWF România, într-o dezbatere de specialitate, potrivit Agerpres.

Potrivit organizaţiei de mediu, care a contribuit, de altfel, cu recomandări de-a lungul întregii perioade de elaborare a Acordului de Parteneriat, în această ultimă etapă au existat şi propuneri punctuale pentru definitivarea documentului oficial.

Astfel, este nevoie de obiective clare de conservare a biodiversităţii şi/sau măsuri de prevenţie/reducere a impactului investiţiilor din alte sectoare asupra biodiversităţii.

„(…) Acordul de Parteneriat trebuie să definească în mod clar alocarea financiară şi sursele de finanţare pentru obiectivele de mediu ce trebuie îndeplinite în diferitele sectoare de activitate sau domenii (dezvoltare rurală, pescuit, infrastructura energetică şi de transport etc). De exemplu, pentru finanţarea reţelei de arii protejate Natura 2000, sprijinul financiar trebuie acordat atât prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, pentru implementarea planurilor de management, cât şi prin viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală, sub forma plăţilor compensatorii pentru proprietarii ale căror terenuri se află în ariile Natura 2000„, conform organizaţiei de mediu.

La ora actuală, strategia pentru dezvoltare rurală pentru viitorul PNDR nu include asemenea plăţi compensatorii, ceea ce îngreunează eforturile de conservare a valorilor naturale.

Din informaţiile WWF România, reiese faptul că în Podişul Hârtibaciului – Târnava Mare, cea mai mare a doua zonă din România acoperită de arii protejate, unde organizaţia derulează un amplu proiect de conservare, se pun bazele pentru o dezvoltare armonioasă, prin elaborarea planului de management al întregii zone.

Măsura în care acest plan se va pune în aplicare depinde în totalitate de instituţiile publice care vor trebui să asigure finanţarea măsurilor din plan, prin plăţi compensatorii pentru proprietarii de terenuri, susţin oficialii WWF România.

România este, în prezent, una dintre ţările din Uniunea Europeană care nu acordă plăţi compensatorii pentru proprietarii de terenuri situate în situri Natura 2000, deşi conservarea acestor zone este un obiectiv asumat de ţara noastră, odată cu aderarea la UE.

WWF România a organizat, miercuri, o dezbatere cu specialişti în politici publice şi conservarea naturii pe tema fondurilor europene alocate în perioada 2014 – 2020 pentru dezvoltarea capitalului natural.

Ministerul Fondurilor Europene /MFE/ a prezentat, recent, ultima versiune a Acordului de Parteneriat pe care România îl va încheia cu forul european.

WWF România este membru activ în Comitetul însărcinat cu elaborarea acestui document strategic ce trasează liniile de dezvoltare a României în perioada 2014 – 2020.

DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Cutremur: Superbet, principalul sponsor al sportului românesc, se retrage! Exclusiv
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
Playtech.ro
Salarii de 5.000 de lei pe litoralul românesc. Nu ai nevoie de studii, un singur detaliu este important
DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Columbo chemat să aplaneze conflictele din România. Cum s-a întâmplat acest lucru
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
TAXĂ majorată în România. Se instituie plata unei sume fixe anuale. Cine sunt cei vizați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Măsura intră în vigoare de luni, 7 iulie! Apelurile înșelătoare care folosesc date de identificare false, blocate în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România