WWF: Rusia riscă să rămână fără balene şi delfini

Deteriorarea condiţiilor de mediu în apele de coastă ale Rusiei pune în pericol populaţiile de balene şi delfini, a atras atenţia marţi World Wildlife Fund (WWF).

23 iul. 2013, 15:41
WWF: Rusia riscă să rămână fără balene şi delfini

Pescuitul cu plasă din estul extrem al Rusiei ameninţă populaţiile de delfini, în timp ce locurile de creştere a balenelor pe insula Sahalin din Orientul extrem sunt invadate ilegal, a precizat şeful programului maritim al WWF, cu ocazia Zilei Mondiale a Balenelor şi Delfinilor, iniţiată în 1986 pentru a atrage atenţia asupra acestor specii.

Balenele inhalează poluarea din apă, iar în largul coastei Ciukotka din nord-estul extrem se extinde aşa-numitul fenomen al ‘balenelor urât-mirositoare’, pe care localnicii nu pot să le mănânce, a declarat, pentru RIA Novosti, Konstantin Zgurovski, din partea WWF.

Populaţiile de narvali din Arctica sunt tot mai puternic ameninţate din cauza schimbărilor climatice, a spus el, adăugând că a crescut de asemenea numărul de ciocniri între balene şi nave. În plus, a precizat Zgurovski, balenele sunt sensibile la semnalele submarinelor, precum şi la mişcările telurice produse de forajul petrolier maritim.

Citeşte şi Rusia a împiedicat crearea de zone marine protejate în Antarctica