Xi Jinping, răsfățat de bucătarii lui Vladimir Putin. Ce meniu a fost pregătit la Moscova, pentru cina celor doi lideri

La începutul săptămânii, Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit la Moscova, pentru a consolida parteneriatul China - Rusia. Liderul chinez a fost primit cu mare fast și bucate alese. La prima cină, liderul comunist a fost servit cu șapte feluri de mâncare. 

21 mart. 2023, 10:22
Xi Jinping, răsfățat de bucătarii lui Vladimir Putin. Ce meniu a fost pregătit la Moscova, pentru cina celor doi lideri

Luni, primele discuții tete-a-tete dintre Vladimir Putin și Xi Jinping au durat în jur de cinci ore. Meniul pregătit pentru cei doi șefi de stat a fost făcut public în presă.

Iată cum a arătat meniul:

  • Aperitiv: fructe de mare din Orientul îndepărtat sau clătite cu prepeliță și ciuperci;
  • Supă de sturion cu plăcintă și șerbet cu rodii;
  • Fel principal: carne de căprioară cu sos de cireșe, respectiv somon alb siberian, pescuit din fluviul Peciora, cu garnitură de legume;
  • Desert: tort Pavlova (desert alcătuit din sumă, cu fructe proaspete; exteriorul este crocant și interiorul moale);
  • Vinuri: două tipuri de vin, făcute în 2020, într-o podgorie de la malul Mării Negre.

Discuția dintre Vladimir Putin și Xi Jinping de luni a fost informală. Întâlnirea oficială va avea loc marți și va fi urmată de o conferință de presă, deci tot astăzi.

„Astăzi am fost bucuros că aţi putut găsi timp pentru a veni seara să avem o discuţie calmă, despre toate problemele de interes, într-o atmosferă prietenească şi informală”, a declarat Vladimir Putin.

Se schimbă ordinea mondială. Mesajul Chinei și al Rusiei pentru Occident

 

Luni, generalul în rezervă Dan Grecu a prefațat întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping.

„Întâlnirea este anunțată de mai mult timp. Are loc mai devreme decât ne așteptam, deci undeva în aprilie – mai 2023. Din punctul meu de vedere, problema este relativ simplă: (…) nu mă aștept să vedem o schimbare de politică a Republicii Populare Chineze. Chiar din contră, mă aștept să vedem un început de redesenare a zonelor strategice la nivel mondial, în sensul că Republica Chineză, denumită mdrept principalul adversar economic al SUA, fostul și actualul hegemon mondial și Rusia, adversarul declarat militar, vor ajunge la o înțelegere. În ceea ce privește războiul din Ucraina, este de așteptat ca Republica Populară Chineză să-și continue demersurile în ideea acelor planuri de pace propuse în 12 puncte. Dar să nu uităm că acele 12 puncte – în afara interzicerii armelor nucleare, care este de salutat, vor legitima ceea ce președintele rus spunea – că Ucraina trebuie să respecte realitatea din teren.

Mesajul subliminal e foarte clar: ‘nu mai putem noi de sancțiunile voastre luate împotriva Rusiei și a Chinei!’. Acesta este mesajul. Hai să fim serioși… După zece valuri de sancțiuni împotriva Rusiei, Rusia a terminat cu un excedent financiar cu peste 200 de miliarde de euro sau dolari, în condițiile în care Rusia a fost ajutată de China, India și alte state să-și păstreze comerțul și să fie plătită în ruble, ceea ce atacă dominația dolarului în schimburile energetice. Să nu mai spun că sunt state ale NATO și UE care și-au mărit schimburile economice cu Federația Rusă”, a declarat la România TV generalul Dan Grecu.