Zahăr sau îndulcitor, ce e mai recomandat? Mihaela Bilic: „Vreau să știți că nu există o formă mai sănătoasă de zahăr”

Consumul ridicat de zahăr poate să dăunele grav sănătății. O știm cu toții și tocmai de aceea apelăm de multe ori la înlocuitori, fără să ne dăm seama că pot fi la fel de periculoși.

03 apr. 2024, 10:21
Zahăr sau îndulcitor, ce e mai recomandat? Mihaela Bilic: „Vreau să știți că nu există o formă mai sănătoasă de zahăr”

Mihaela Bilic a explicat recent ce pericole există asupra sănătății în cazul consumului de zahăr sau îndulcitori.

Zahărul, indiferent de ce fel e, are un impact negativ asurpa organismului. El poate crește riscul de apariție a cariilor dentare, accelerează procesele oxidative, contribuind la îmbătrânire și favorizează apariția bolilor cronice, precum diabetul și obezitatea, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic.

Citește și De ce să nu înlocuiești legumele cu fructe. Marea greșeală pe care o fac mulți. Mihaela Bilic: „Nu putem avea energie din lume”

„Zahăr și îndulcitori. Vreau să știți că nu există o formă mai sănătoasă de zahăr, toți agenții de îndulcire au același număr de calorii și același efect în organism, indiferent că folosim zahăr alb sau brun, zahăr de trestie sau de sfeclă, miere, sirop de arțar sau de agave. Zahărul este principalul responsabil pentru apariția cariilor dentare, crește procesele oxidative din organism, ne ruginește și ne îmbătrânește de la interior. La polul opus se află îndulcitori artificiali, de tipul aspartam și zaharină, care au zero calorii și o putere de îndulcire de 100 până la 600 de ori mai mare decât zahărul. Taie pofta de dulce, nu modifică glicemia și sunt recomandați în diabet, cură de slăbire și Detox-ul de zahăr”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic: „Vreau să știți că nu există o formă mai sănătoasă de zahăr”

De asemenea, Mihaela Bilic a vorbit și despre alți îndulcitori, numiți polioli, alcooli naturali din zahăr cu jumătate din numărul de calorii al zahărului.

„Mai există o gamă de îndulcitori numiți POLIOLI, care sunt alcooli naturali din zahăr și au jumătate din numărul de calorii al acestuia, adică 2 cal/g în loc de 4 cal pentru zahăr. Din categoria polioli face parte xilitolul, sorbitolul și manitolul. Doar xilitolul are aceeași putere de îndulcire ca și zahărul, celelalte două îndulcesc la jumătate. Dincolo de economia de calorii, care sunt avantajele poliolilor?

Pe primul plan este efectul lor anti-carie, sunt rezistenți la acțiunea bacteriilor din gură și opresc atacul acid asupra dinților. Xylitolul se folosește în guma de mestecat, în bomboane și în pasta de dinți. Alcoolii de zahăr se absorb lent în sânge, au indice glicemic scăzut și sunt recomandați în dieta pentru diabet. Dau o textură cremoasă produselor în care sunt folosiți și au aport caloric redus, deci îi putem utiliza și în cura de slăbire”, a adăugat medicul nutriționist.

Citește și Mihaela Bilic îl contrazice pe medicul Vlad Ciurea în privința consumului zilnic de apă: „Nu înseamnă că trebuie să ne forțăm să bem apă”

Cine consumă zahăr și alți îndulcitori se poate confrunta cu balonare și diaree.

„O mare parte a poliolilor nu pot fi digerați și, odată ajunși în colon, fermentează, produc gaze și acizi grași cu efect laxativ. Prin urmare un consum excesiv de xylitol poate provoca balonare și diaree. Atenție mai ales în cazul copiilor, care au tendința să mănânce toată cutia cu dropsuri sau guma de mestecat. Și la gătit pot apărea probleme, alcoolii de zahăr nu se dizolvă în apă. Ca să poată fi folosiți în diferite preparate, poliolii trebuie asociați cu grăsime, deci facem economie de zahăr, dar aducem 9 cal/g din ulei. Citiți cu atenție eticheta, un produs de tipul biscuiți “fără zahăr” sigur are multe calorii provenite din grăsime! În concluzie puteți folosi xilitol în loc de zahăr. Și e un obicei bun să mestecați gumă cu xilitol după fiecare masă. Dar nu exagerați cu dulciurile “light”, dacă nu vreți s-o pățiți… pe burta voastră”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.