Zamfiroiu a propus suspendarea din funcţie a directorului Institutului Cultural Român de la Paris

Preşedintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, a propus marţi declanşarea procedurii de revocare din funcţia de director al ICR de la Paris a lui Yvette Seraphina Ivona Fulicea, informează Direcţia Comunicare a ICR, potrivit Agerpres.

11 feb. 2015, 14:41
Zamfiroiu a propus suspendarea din funcţie a directorului Institutului Cultural Român de la Paris

„Institutul Cultural Român a luat act de concluziile discuţiei pe acest subiect din cadrul Biroului Permanent al Senatului României de luni, 9 februarie a.c., cât şi de propunerile Comisiei de Politică Externă a Senatului de marţi, 10 februarie a.c. În urma dialogului purtat cu preşedintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Institutului Cultural Român, domnul Lilian Zamfiroiu, în conformitate cu Art. 18, aliniat (3) din Legea nr. 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român, republicată, a propus marţi, 10 februarie a.c., declanşarea procedurii de revocare din funcţia de director al Institutului Cultural Român de la Paris a doamnei Yvette Seraphina Ivona Fulicea”, informează ICR într-un comunicat de presă.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus de urgenţă, în urma finalizării cercetărilor interne, încheierea misiunii permanente la Ambasada României din Franţa a diplomatei responsabile de incidentul de la Paris, precum şi încetarea detaşării şi a raporturilor de muncă ale acesteia cu Ministerul Afacerilor Externe.

„În urma finalizării investigaţiilor efectuate la nivelul MAE de către Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică, a fost confirmată responsabilitatea celor două persoane cu privire la incidentul produs la Paris. În consecinţă, în cazul diplomatei din cadrul ambasadei României de la Paris, în urma finalizării cercetării interne, ministrul afacerilor externe a dispus de urgenţă încheierea misiunii permanente la Ambasada de la Paris, precum şi încetarea detaşării şi a raporturilor de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe”, se arată într-un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

În ceea ce priveşte directorul ICR Paris, procedurile specifice în vederea rechemării acestuia de la post şi a încetării misiunii din funcţia de director al ICR Paris se iniţiază, conform normelor în vigoare, de către conducerea ICR Bucureşti, susţine MAE.

Procedurile în discuţie presupun avizele MAE, Ministerului Culturii şi Comisiilor de politică externă, cultură şi media din Senat.

Scriitorul Radu Portocală afirmă, într-o scrisoare adresată ambasadorului României la Paris, Bogdan Mazuru, că e-mailul în care a primit invitaţia la o recepţie organizată cu ocazia vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în Franţa conţinea un fişier în care erau trecute numele celor invitaţi şi diverse comentarii precum „indezirabil”, „scârbos” sau „vrea cu soţia”.