Zăpadă de o jumătate de metru la Bâlea Lac

Zăpadă de jumătate de metru la Bâlea Lac. Sibienii şi turiştii prezenţi miercuri în judeţ se confruntă cu temperaturi care au scăzut foarte mult în ultimele 24 de ore atât în municipiul Sibiu, cât şi în zona înaltă de munte, la Bâlea Lac, potrivit meteorologilor.

25 mai 2016, 11:36
Zăpadă de o jumătate de metru la Bâlea Lac

În municipiul Sibiu miercuri dimineaţa plouă şi termometrele indică plus 12 grade Celsius, după ce în urmă cu o zi era soare şi maxima era de plus 23.5 grade Celsius. 

La peste 2.000 de metri altitudine, în zona turisticăBâlea Lac, temperatura a scăzut cu şase grade de marţi până miercuri. Dacă marţi, la Bâlea Lac maxima a fost de plus 8,5 grade Celsius, miercuri dimineaţa temperatura a urcat la doar două grade Celsius. Stratul de zăpadă măsoară 66 de centimetri şi riscul de avalanşă este de gradul doi din cinci.

Prognoza meteo arată că temperaturile vor creşte de joi la Sibiu.

În urmă cu două săptămâni un incident grav a avut loc la Bâlea Lac. Atunci, salvamontiştii au chemat în ajutor un elicopter SMURD pentru salvarea unei turiste din Israel, cu traumatism cranio-cerebral acut, care a căzut pe gheaţă, la Bâlea Lac.

În zona turistică Bâlea Lac, aflată la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, stratul de zăpadă a ajuns, pe 11 mai anul acesta, la 1,22 metri. Aici riscul de producere de avalanşe era însemnat, adică de gradul trei, din cinci.

De la începutul anului, la Bâlea Lac au fost blocaţi mai mulţi turişti, fie din cauza telecabinei sau a vântului foarte puternic. În ianuarie, telecabina era singura modalitate de a ajunge la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, Transfăgărăşanul fiind închis şi blocat de zăpadă.

Transfăgărăşanul este închis pe o porţiune de 27 kilometri timp de 8 luni din an, iarna şi primavara, din cauza pericolului de avalanşe, căderi de stânci, şi alunecari de teren. Transfăgărăşanul va fi deschis pe 30 iunie.