Zborul MH17 doborât în Ucraina: Operaţiunile de evacuare a fragmentelor avionului malaezian au început

Operaţiunile de evacuare a fragmentelor avionului Boeing 777, aparţinând companiei Malaysia Airlines, doborât în luna iulie într-o zonă de ostilităţi în estul Ucrainei, au început duminică, la patru luni după tragedie, soldată cu 298 de morţi, relatează AFP, citată de Agerpres.

16 nov. 2014, 10:38
Zborul MH17 doborât în Ucraina: Operaţiunile de evacuare a fragmentelor avionului malaezian au început

Reprezentanţi ai autoproclamatei „republici populare” Doneţk au început mai întâi să taie fragmentele mai mari ale epavei cu un fierăstrău din metal. Primele fragmente au fost apoi ridicate cu o macara şi încărcate în remorca unui camion în apropiere de localitatea Grabovo, situată în zona controlată de separatişti, unde a căzut avionul.

„Sperăm să terminăm în zece zile”, a declarat un responsabil al autorităţilor separatiste, în prezenţa mai multor jurnalişti. „Vom începe cu bucăţile cele mai mari şi vom continua cu cele mai mici”, a adăugat el.

Citeşte şi Dezvăluiri-bombă în cazul avionului malaezian prăbuşit în Ucraina

Fragmentele avionului trebuie să fie evacuate în Olanda, unde vor fi examinate de Biroul de anchetă pentru securitate (OVV), însărcinat cu investigaţia privind cauzele acestei tragedii aviatice.

Ucraina şi Occidentul afirmă că avionul malaezian a fost doborât de o rachetă sol-aer rusească, de tipul BUK, ce a fost furnizată separatiştilor proruşi de către Rusia. Moscova neagă însă respectiva versiune, atribuind trupelor ucrainene responsabilitatea pentru catastrofa zborului MH17.