Zborul MH17 prăbuşit în Ucraina: Ambasadorul rus la Haga a fost convocat de MAE olandez

Ambasadorul Rusiei la Haga a fost convocat vineri la MAE olandez, în urma criticilor exprimate de Moscova după publicarea raportului final privind doborârea avionului Boeing 777 malaezian pe 17 iulie 2014 în estul separatist al Ucrainei.

30 sept. 2016, 16:17
Zborul MH17 prăbuşit în Ucraina: Ambasadorul rus la Haga a fost convocat de MAE olandez

Concluzia raportului întocmit de o echipă internațională condusă de Olanda țara de unde provin 193 din cele 298 de victime ale accidentului, este că avionul a fost lovit de o rachetă antiaeriană de tipul Buk adusă din Rusia în zona de conflict controlată de rebelii proruși, respectivul sistem antiaerian fiind ulterior transportat înapoi în Rusia.

Rusia a calificat imediat documentul drept ‘părtinitor și motivat politic’ și a negat din nou că separatiștii proruși din estul Ucrainei ar fi doborât avionul, acuzând în schimb armata ucraineană.

Citeşte şi Zborul MH17 prăbuşit în Ucraina: Anchetatorii au identificat două persoane care vorbeau cifrat în rusă despre un CONVOI

În replică, ministrul olandez de externe, Bert Koenders, a declarat vineri că ‘criticile nefondate împotriva investigatorilor sunt inacceptabile’, întrucât pun la îndoială integritatea, profesionalismul și independența investigatorilor, el insistând că echipa de experți și-a desfășurat activitatea fără să fie influențată în vreun fel, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Ancheta în cazul zborului MH17: Rusia este dezamăgită de raportul PĂRTINITOR şi MOTIVAT POLITIC

Totuși, Rusia a răspuns pozitiv demersului MAE olandez, purtătorul de cuvânt al Kremlinului menționând că ‘dialogul este întotdeauna bun’.

Investigația legată de doborârea cursei MH17 a fost efectuată de o echipă autorizată printr-o rezoluție a ONU și alcătuită din experți olandezi, ucraineni, malaezieni, austrieci și belgieni. Probele strânse vor putea fi prezentate în viitor în fața unui tribunal. Parchetul olandez a identificat și circa o sută de persoane care ar putea fi implicate în atacul asupra avionului malaezian.