Protestele au întârziat zborurile de pe cel mai mare aeroport european

Aeroportul Heathrow din Londra a anulat luni unele zboruri, după ce o serie de activiști au intrat pe o pistă și s-au legat cu lanțuri, pentru a protesta împotriva posibilei extinderi a celui mai mare aeroport din Marea Britanie, un proiect evaluat la aproximativ 23 miliarde de lire sterline (36 miliarde de dolari), transmite Reuters.

13 iul. 2015, 07:50
Protestele au întârziat zborurile de pe cel mai mare aeroport european

Intrarea a cel puțin 12 activiști pe pistă ridică semne de întrebare privind securitatea celui mai aglomerat aeroport european.

‘Ambele piste sunt deschise, deși încă se înregistrează întârzieri și câteva anulări ale zborurilor. Ne cerem scuze pasagerilor pentru aceste dificultăți!’, au anunțat reprezentanții aeroportului.

Luna aceasta, Heathrow a fost selectat ca locație pentru o nouă pistă de aterizare în sud-estul Angliei, ceea ce a provocat proteste din partea unor localnici și a unor organizații de protecție a mediului care se opun extinderii aeroportului.

Spaţiul aerian al Londrei, ÎNCHIS din cauza unei probleme informatice

Activiștii din grupul ‘Avionul stupid’ — care se opun creșterii sectorului aviatic — susțin că proiectul de 23 miliarde de lire sterline va majora emisiile de carbon și va fi blocat în urma unor noi proteste.

Polițiștii au arestat câțiva activiști și au rămas în aeroport, continuând degajarea pistei, a anunțat un purtător de cuvânt al Poliției metropolitane din Londra.

Premierul David Cameron urmează să anunțe până la sfârșitul anului dacă va fi construită cea de-a treia pistă la Heathrow, necesară majorării traficului de pasageri la acest aeroport.

Cei mai mari acționari ai Heathrow sunt grupul spaniol Ferrovial, Qatar Holding, China Investment Corp și Government of Singapore Investment Corp.

Cel mai mare aeroport din UE în 2014 — Heathrow — a înregistrat în 2014 un trafic de 73,4 milioane de pasageri, în creștere cu 1,4% față de 2013.