Zece cazuri de pacienţi infectaţi cu tulpina indiană în România

Zece cazuri de COVID-19 cu tulpina indiană a virusului (B.1.617.2), care a provocat situația dramatică din India, au fost depistate până în data de 9 mai, în România. Cele 10 cazuri au fost depistate în rândul cetățenilor indieni de la două firme din Popești Leordeni și din Colonia Bod, județul Brașov, a anunțat, astăzi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

14 mai 2021, 16:15
Zece cazuri de pacienţi infectaţi cu tulpina indiană în România
INSP a anunțat vineri că până în 9 mai în România au fost identificate 10 cazuri de infectare cu linia genetică B.1.617.2 – tulpina indiană și care a generat situația actuală din această țară. Toate cazurile sunt la cetățeni indieni care lucrează la două firme din Popești-Leordeni (Ilfov) și în Colonia Bod, județul Brașov.
Inițial, INSP a transmis că îmbolnăvirile respective nu sunt cu tulpina dominantă a virusului, iar acum motivează că laboratorul care a realizat secvenţierile nu încărcase încă rezultatele analizelor în platforma mondială GISAID.
„Din informațiile disponibile la acel moment se cunoștea faptul că varianta identificată prin secvențiere avea doar una dintre cele două mutații prezente la B.1.617.1, ceea ce o face parțial asemănătoare cu cea care cauzase o creștere a numărului de cazuri în India.

Pe 11 mai 2021 Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a publicat un document în care menționează că Marea Britanie a înregistrat o creștere rapidă a numărului de detecții de B.1.617.1 și, într-o măsură mai mare, a B.1.617.2, asociată cu călătoriile în India și transmiterea comunitară ulterioară. ECDC a precizat, însă, că își menține evaluarea pentru B.1.617.1, B.1.617.2 și B.1.617.3 ca fiind variante de interes (VOI) și nu de îngrijorare (VOC), dar că va continua să monitorizeze în mod activ situația.

EXCLUSIV | Medicul Virgil Musta, avertisment privind apariţia unui nou val la pandemiei. „Depinde dacă apare o tulpină nouă”

În urma noilor informații apărute în documentul ECDC, INSP a publicat ieri, 13 mai 2021, pe site-ul propriu, un extras din acest document, precum și o sinteză a situației din România în care se precizează că până la data de 9 mai 2021 au fost identificate 10 cazuri cu linia genetică B.1.617.2, din care 3 provin din focarul din Colonia Bod, jud.Brașov, iar 7 din focarul de la Popești-Leordeni, jud.Ilfov. Toate cele 10 cazuri sunt cetățeni indieni.

Cu referire la diferența dintre cele 10 cazuri de COVID-19 confirmate cu linia genetică B.1.617.2 menționate astăzi pe site-ul INSP și un singur caz care apare în documentul ECDC, menționăm că analiza de situație a ECDC din data de 11 mai 2021 se bazează pe informațiile legate de tulpinile secvențiate existente într-o platformă mondială (GISAID). Încărcarea datelor în această platformă revine laboratoarelor care realizează secvențieri, și nu INSP. Diferența de 9 cazuri se explică prin faptul că laboratorul respectiv nu încărcase încă secvențele în platforma GISAID”, arată INSP.

Potrivit sursei citate, idiferent de varianta circulantă în România, măsurile de prevenire și control ale bolii sunt aceleași. O atenție deosebită, spun reprezentanții INSP, trebuie avută în ceea ce privește corecta lor implementare.
Ministerul Sănătății a fost informat permanent asupra tuturor cazurilor identificate, mai arată sursa citată.

loading...
Partenerii noștri