Zece ponturi pentru a creşte autonomia bateriei telefonului tău

Cei mai mulţi utilizatori de smartphone se plâng de autonomia scăzută a bateriei, iar producătorii nu au găsit o soluţie pentru această problemă.
Laurenţiu Matache
21 feb. 2012, 09:08
Zece ponturi pentru a creşte autonomia bateriei telefonului tău

Anul trecut în România s-au comecializat peste 700.000 de telefoane inteligente, iar pentru 2012 se estimează un volum de 900.000 de unităţi. Dacă producătorii nu au venit cu o soluţie favorabilă, iată câteva sfaturi pentru a creşte autonomia.

Există câteva sfaturi pentru utilizatorii de smartphone-uri care doresc să sporească autonomia bateriei dispozitivelor inteligente. Majoritatea se referă la utilizarea moderată a funcţiilor şi la protejarea telefonului care consumă rapid resursele de putere. Iată câteva sfaturi oferite de Gabriel Pereş, sales director la Flanco:

  • În primul rând, deşi poate suntem tentaţi să folosim 3, 4, 5 aplicaţii în acelaşi timp  – e-mail, browser, aplicaţie de Facebook şi Bluetooth, telefonul va consuma resurse dedicate pentru fiecare dintre acestea, ceea ce reduce semnificativ durata de funcţionare a telefonului. Este indicat să folosim funcţiile pe rând, pentru că oricum putem lucra mai concentraţi pe doar una dintre aplicaţii. Mai mult, recomandăm ca unele funcţii specifice, care sunt utile doar în anumite situaţii, să rămână nepornite până când avem nevoie ele: spre exemplu, Bluetooth şi GPS.
  • Luminozitatea ecranului este un alt aspect care consumă destul de multe resurse, mai ales în cazul în care smartphone-ul beneficiază de un ecran generos. Diminuaţi gradul de luminozitate a ecranului şi autonomia va creşte semnificativ. Unele sisteme de operare (de ex iOS) permit ajustarea automată a luminozităţii folosind un senzor special (pus pe faţa telefonului care adaptează lumina ecranului în funcţie de cea înconjurătoare).
  • Background-urile animate consumă, de asemenea, multă putere. Cu cât cereţi mai mult de la propriul smartphone, cu atât mai multe resurse va utiliza.
  • Vibraţiile sunt un alt element care diminuează autonomia telefonului. Porniţi funcţia de vibraţii doar când situaţia o cere – într-o întâlnire, spre exemplu; în restul timpului folosiţi ringtone-ul obişnuit al telefonului, care consumă mult mai puţină energie decât vibraţiile. Pentru cei pasionaţi de jocuri trebuie ştiut că unele jocuri folosesc vibraţiile pentru a sublinia anumite efecte din joc. Dacă dezactivaţi vibraţiile şi din jocuri, bateria telefonului va ţine mai mult.
  • În timpul deplasărilor, când nu folosim telefonul (un drum mai lung până la birou; o excursie de o zi etc), este indicat să oprim funcţia de wi-fi. Altfel, wi-fi-ul va căuta continuu o reţea, ceea ce reduce autonomia semnificativ. Aceeaşi recomandare este valabilă şi pentru funcţia Bluetooth, dacă nu aveţi un handsfree pe Bluetooth, puteţi să-l ţineţi oprit tot timpul pentru a mai salva baterie.
  • Serviciile precum e-mail-ul, widget-urile de Facebook, Twitter sunt setate să se sincronizeze automat; dacă reducem frecvenţa de sincronizare, putem creşte durata de viaţă a bateriei cu până la 50%. O altă recomandare, pentru cei care folosesc serviciul de e-mail pe mobil, este să-şi seteze verificarea e-mail-ului o dată pe oră sau chiar mai rar (aceasta dacă nu este foarte important să-l primească  în timp real). Valoarea default este de 15 minute la anumite telefoane şi consumă destul de mult din capacitatea bateriei.
  • Aplicaţiile de tip messeging (ex.: Yahoo Messenger), dacă sunt lăsate să ruleze în background şi sunt conectate la server, vor face trafic aproape continuu, scurtând foarte mult durata de viaţă a bateriei. De asemenea, şi jocurile care solicită o conexiune de internet pot să rămână în background pentru a primi diverse schimbari de status din joc şi astfel cresc consumul de baterie.
  • Dacă telefonul dumneavoastră are multe aplicaţii care fac trafic (ex.: Facebook, Twitter, Yahoo, etc) şi dispuneţi acasă şi de o conexiune WiFi, este mai bine pentru bateria telefonului dacă traficul se face prin WiFi decât prin 3G.
  • Smartphone-urile Android beneficiază şi de funcţia Power Saver Mode, care previne actualizarea aplicaţiilor în mod automat, reduce luminozitatea ecranului, dezactivează animaţiile de pe ecran şi opreşte vibraţiile. Utilizaţi această funcţie şi folosiţi bateria pentru un timp mai îndelungat.
  • În timp, bateria, după mai multe cicluri de încărcare/descărcare îmbătrâneşte şi ţine din ce în ce mai puţin. Din acest motiv, se recomandă schimbarea ei o dată la câţiva ani. Tot din acest motiv, dacă încărcaţi bateria până la 100% măcar din când în când, va scădea numărul de încărcări necesare, pe o perioadă mai lungă timp.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Soluția naturală care hidratează pielea și o ajută să nu îmbătrânească. I se mai spune ”aurul galben al frumuseții”
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Cetățenii nu mai pot accesa conturile. Nu mai pot retrage cash: Oamenii sunt la mâna lor...
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Gestul devenit viral al unui agent de pază de la Beach, please!: „Definiția umanității”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
O trupă rock generată de AI a strâns peste un milion de fani pe Spotify
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Un motociclist de 32 de ani a murit în urma unui accident rutier, în Cluj! Un adolescent a fost a fost transportat la spital
Cancan.ro
David Măruță s-a cuplat cu fiica unui celebru chef din România Primele IMAGINI cu cei doi îndrăgostiți la Beach, please!
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Noua TAXĂ care se pregătește în România. Proprietățile vor fi suprataxate. Românii care vor contribui mai mult la stat.
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Planurile ministrului Apărării privind armata obligatorie. Ionuț Moșteanu e dispus să pună mâna pe armă pentru a atrage 100.000 de rezerviști în sistem
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți