Zeci de castori vor purifica apa din sudul Munţilor Făgăraş şi vor preveni inundaţiile din zonă

Potrivit unui proiect al Fundaţiei Conservation Carpathia Braşov, finanţat de Comisia Europeană, zeci de castor vor ajunge în sudul Munţilor Făgăraş în următorii trei ani pentru a purifica apa şi a preveni inundaţiile din zonă.

18 nov. 2021, 19:05
Zeci de castori vor purifica apa din sudul Munţilor Făgăraş şi vor preveni inundaţiile din zonă

Zeci de castori vor purifica apa din sudul Munţilor Făgăraş şi vor preveni inundaţiile din zonă. Rozătoarele vor fi relocate din județele Sibiu și Brașov sau aduse din Germania și Cehia, din populaţia existentă pe râul Elba.

Zeci de castori vor purifica apa din sudul Munţilor Făgăraş şi vor preveni inundaţiile din zonă

Potrivit specialiştilor Fundaţiei Conservation Carpathia Braşov, castorii vor contribui la purificarea şi filtrarea apei cu ajutorul barajelor pe care le construiesc, producând sedimente şi substanţe nutritive. De asemenea, rozătoarele vor spori bogăţia naturală a zonei prin crearea de zone umede, suprafeţe întregi bogate din punct de vedere natural, ce oferă hrană şi adăpost pentru păsări, peşti, insecte, amfibieni.

Citeşte şi Zeci de zimbri, eliberaţi în Munţii Făgăraş. Vor fi monitorizaţi în permanenţă

Mai mult, castorii contribuie la extinderea zonelor umede şi creşterea capacităţii terenurilor de a stoca mai multă apă, astfel pot reduce semnificativ viteza debitului şi chiar stabiliza volumul de apă în urma ploilor abundente, atenuând efectul inundaţiilor. Activitatea lor poate ajuta, de asemenea, la susţinerea unui flux optim de apă în perioadele de secetă.

Castorii vor fi iniţial marcaţi cu emiţătoare, astfel încât să poată fi monitorizaţi. Odată ce puii acestor castori vor prelua controlul, rangerii fundaţiei vor continua să monitorizeze toate semnele de castori în viitor.

„Procesul de relocare şi monitorizare se va desfăşura ţinând cont în primul rând de biologia şi comportamentul acestei specii. În acest context, perioadele de relocare vor fi primăvara şi în primele două luni de toamnă, pentru a nu pune în pericol supravieţuirea în zonele în care vor fi relocaţi. Tot procesul va fi foarte atent supravegheat în toate etapele, respectiv capturare, transport, eliberare şi monitorizare ulterioară. Ceea ce ne dorim este să reuşim să implementăm acest proiect cu prejudiciu minim pentru această specie” a declarat Liviu Ungureanu, specialist castori Conservation Carpathia, potrivit Bună Ziua Brașov.

Fundaţia a anunţat că în perioada următoare va amenaja trei centre de informare turistică în Rucăr, Lereşti şi Nucşoara, judeţul Argeş, unde cei interesaţi vor avea ocazia să se delecteze şi documenteze cu privire la această specie si rolul ei în natură.

Citeşte şi Topul cascadelor din România care te va face să uiţi de Bigăr. Trebuie să ajungi aici măcar o dată în viaţă