Zeci de directori de şcoli au demisionat din pricina salariului. Reacţia Ligiei Deca: „Ştim problema, ea s-a agravat”

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că ”undeva până într-o sută” de directori de şcoli au demisionat în ultima perioadă, iar aproximativ 60% dintre aceştia au invocat drept motiv al demisiei nivelul salarial scăzut.

12 sept. 2023, 08:49
Zeci de directori de şcoli au demisionat din pricina salariului. Reacţia Ligiei Deca: „Ştim problema, ea s-a agravat”

Ligia Deca a afirmat că există promisiuni conform cărora chestiunea privind remunerarea acestei categorii va fi rezolvată în următoarele săptămâni.

„Am centralizat situaţia. 94, 95 (de directori de şcoli au demisionat – n.r.), dacă îmi aduc aminte bine. Dintre aceştia, aproximativ 60% au invocat, ca motiv al demisiei, condiţiile salariale, deci au fost şi demisii care prezumăm că nu au avut neapărat legătură cu asta. Ştim problema, ea s-a agravat odată cu momentul în care s-a introdus în bază o sumă suplimentară.

Este o problemă de grilă de salarizare care este anexă la Legea salarizării publice, am semnalat-o în scris atât Ministerului Muncii, cât şi la nivel guvernamental încă din luna iulie, avem promisiuni că se va găsi o soluţie în următoarele săptămâni”, a afirmat Ligia Deca, luni, la TVR Info.

Ea a exprimat disponibilitatea ministerului de a lucra pentru rezolvarea problemelor legate de salariile directorilor de şcoli, spunând că este normal ca aceştia să fie remuneraţi corespunzător.

Citeşte şi: Ministrul Educației nu este de acord ca profesorii să testeze elevii anti-drog: „Nu cred că rolul cadrelor didactice este să facă teste”. Ce spune Ligia Deca despre tinerii drogați

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, răspunde şi celor care afirmă că programa şcolară pentru învăţământul preuniversitar este una foarte încărcată, ea explicând că ”este vorba despre arta şi vocaţia cadrului didactic de a se adapta la colectivul de elevi pe care îl are”.

”În ceea ce priveşte încărcarea materiei, am discutat mult cu specialişti, avem o unitate de cercetare în educaţie în cadrul Ministerului, fostul Institut de ştiinţe ale educaţiei care se va reînfiinţa cu noua lege. Ei au spus aşa: programa şcolară în sine nu este încărcată, depinde de modul în care o şcoală o pune în practică şi mai depinde de un lucru: de cât de încărcat este manualul făcut în linie cu programa. Un manual poate să fie aerisit şi să respecte programa sau poate să fie foarte încărcat şi, de asemenea, să respecte programa. Aici este vorba despre arta şi vocaţia cadrului didactic de a se adapta la colectivul de elevi pe care îl are”, a afirmat ministrul Educaţiei, luni seară, la TVR Info.

Citeşte şi: Se schimbă iar structura anului şcolar. Anunţ oficial de la ministrul Educaţiei