Zeci de elefanţi din Zimbabwe au fost masacraţi cu cianură, pentru fildeş

Cel puţin 81 de elefanţi au fost otrăviţi cu cianură de către braconieri, în cel mai amplu măcel împotriva pachidermelor din istoria acestei ţări. Tragedia a avut loc în parcul naţional Hwange, situat în vestul ţării.

25 sept. 2013, 09:54
Zeci de elefanţi din Zimbabwe au fost masacraţi cu cianură, pentru fildeş

Anunţul a venit după ce un grup de experţi guvernamentali a vizitat Hwange National Park sâmbătă, pentru a investiga rapoartele privind intoxicaţia mai multor animale cu cianură, scrie Agerpres.

Vânătorii de colţi de fildeş – foarte căutaţi în scopuri de comerţ – au turnat cianură într-un puţ cu apă potabilă, din care se adăpau elefanţii.

Cianura a fost, de asemenea, cauza decesului mai multor animale mici şi animale de pradă care au băut apă din acelaşi rezervor, a declarat Jerry Gotora, directorul unui departament al parcului. ‘Mai multe alte animale au murit, de asemenea, dar nu avem numărul lor total încă’, a mai spus el.

Mai mult de 25.000 de elefanţi au căzut pradă braconierilor anul trecut, conform datelor Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii pe cale de dispariţie (CITES).

Nouă persoane au fost arestate sub suspiciunea de contaminare a puţurilor din parc în scopul de a ucide elefanţii pentru colţii lor.

Cu toate acestea, Jerry Gotora susţine că otrava a fost ‘pusă în locurile unde elefanţii pasc, şi nu în apă, aşa cum a relatat’ presa.

În urmă cu doi ani, nouă elefanţi, cinci lei şi doi bivoli au murit intoxicaţi cu cianură în Hwange National Park, care are aproape aceeaşi mărime ca Belgia. Cu toate acestea, numai 50 de rangeri patrulează parcul, iar administraţia spune că ar fi necesar de zece ori mai mulţi paznici. Mai mult de 120.000 de elefanţi trăiesc în această rezervaţie.