Zeci de elevi şi profesori din Mehedinţi, EVACUAŢI din cauza INUNDAŢIILOR

67 de elevi şi 18 profesori din mai multe şcoli aflate în oraşul Orşova, judeţul Mehedinţi, unde situaţia provocată de inundaţii este una gravă, au fost evacuaţi şi transportaţi în condiţii de siguranţă în afara zonelor de risc.

15 sept. 2014, 14:30
Zeci de elevi şi profesori din Mehedinţi, EVACUAŢI din cauza INUNDAŢIILOR

O altă operaţiune desfăşurată luni a dus la salvarea a zece persoane, dintre care trei copii, care erau izolate de ape în două pensiuni de pe malul Dunării, notează Agerpres.

Inundaţiile au făcut până acum o victimă în judeţul Mehedinţi, a precizat vicepremierul Gabriel Oprea. Este vorba de un bărbat surprins în maşină de o alunecare de teren produsă în cartierul Grasca al municipiului Orşova. Alte două persoane date dispărute, despre care se crede că au fost luate de viitură, sunt căutate de salvatori.

Avem în prezent în derulare acţiuni de căutare şi salvare a două persoane dispărute din judeţul Mehedinţi, localitatea Eşelniţa, potrivit datelor acestea fiind luate de viitură. (…) La nivelul celor patru judeţe – Caraş, Mehedinţi, Arad şi Timiş – au fost operaţionalizate grupele operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. (…) În Orşova, la departamentul de pompieri, s-a ridicat nivelul de alertă la maxim, ceea ce înseamnă că întreg personalul a fost alarmat, conform procedurilor, şi introdus în misiunile de salvare de persoane şi pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor„, a declarat Oprea.

CITEŞTE ŞI PLOILE TORENŢIALE au făcut PRĂPĂD în Mehedinţi: Un drum naţional şi mai multe gospodării au fost inundate

Conform bilanţului provizoriu, până în acest moment au fost afectate de inundaţii 12 localităţi, fiind vorba de peste 30 de locuinţe şi anexe gospodăreşti.

„Am cerut conducerii inspectoratelor de urgenţă din judeţele limitrofe celor afectate de inundaţii să fie pregătite să susţină misiunile aflate acum în derulare şi utilaje suplimentare. În prezent se acţionează cu 200 de forţe reprezentând poliţişti, jandarmi şi e constituită o echipă operativă cu peste 250 de oameni şi cu 71 de mijloace tehnice de intervenţie. Am dispus în această dimineaţă ca elicoptere ale MAI să fie pregătite să participe la misiunile de intervenţie şi salvare de persoane”, a adăgat vicepremierul Oprea.

Prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a anunţat că a mobilizat toate structurile iar DN 6 este deschis acum.

„Avem trei localităţi unde se lucrează ca în această seară să se poată pătrunde pe drumul naţional. Nu avem certitudinea că persoane dispărute sunt luate de viitură. Am luat măsuri pentru se distribui apă potabilă”, a menţionat el.

Prefectul din Caraş Severin, Silviu Hurduzeu, a spus că a fost blocat DN 6 la graniţa cu judeţul şi a fost redirecţionat traficul.

„Sunt 37 de abonaţi care nu au energie electrică, dar se va da un aparat electrogen. Nu sunt drumuri blocate sau persoane dispărute, se circulă pe ruta ocolitoare. Noaptea vom executa patrule”, i-a transmis acesta ministrului Gabriel Oprea.

Prefecţii din Timiş şi Arad, Eugen Dogariu şi Cosmin Pribac, au arătat la videoconferinţă că nu sunt probleme deosebite în judeţ şi că se monitorizează situaţia.

Vicepremierul Gabriel Oprea a subliniat că avertizarea hidrologică de cod portocaliu pe râuri din Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi va fi valabilă până marţi, la ora 14.00, iar în judeţele Arad şi Dolj este instituit cod galben.