Zeci de firme de pe platforma Arpechim, sancţionate pentru deficienţe privind prevenirea incendiilor

Zeci de societăţi comerciale care funcţionează pe platforma industrială Arpechim de lângă Piteşti au fost sancţionate pentru deficienţe privind măsurile de prevenire a incendiilor.

25 mart. 2014, 11:31
Zeci de firme de pe platforma Arpechim, sancţionate pentru deficienţe privind prevenirea incendiilor

Controalele, la care au participat reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi Gărzii Naţionale de Mediu, au fost dispuse în urma unui incendiu care a afectat un depozit de produse petroliere, potrivit Agerpres.

„Până în prezent au fost verificaţi 31 de operatori economici, în urma acţiunilor de control fiind aplicate 29 de amenzi contravenţionale în valoare de 31.100 de lei şi 42 de avertismente”, a precizat subprefectul de Argeş Ion Burnei.

Printre neregulile constatate se numără lipsa autorizaţiilor de securitate la incendiu şi a planurilor de intervenţie la incendiu, mijloace de intervenţie la incendiu neverificate şi exploatarea unor instalaţii electrice improvizate sau cu defecţiuni. De asemenea, la câteva firma s-a constatat că se foloseau unelte care produc scântei în locuri cu risc de producere a unor incendii.

Un incendiu puternic a izbucnit pe 17 martie, la o hală în suprafaţă de 400 de metri pătraţi, în care erau depozitate produse petroliere.

La faţa locului au intervenit şase autospeciale cu apă şi spumă de la detaşamentele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, precum şi două autospeciale aparţinând unui operator specializat care lucrează pentru OMV Petrom, incendiul fiind lichidat după patru ore. Focul a afectat hala de depozitare, două cisterne de 40 de tone încărcate cu bitum şi motorină, un camion şi o autoutilitară.

Intervenţia a fost îngreunată de lipsa unor hidranţi în zonă, alimentarea cu apă făcându-se din alte puncte situate pe platforma Arpechim.

Anchetatorii au stabilit că incendiul a fost provocat de aprinderea combustibilului prin manipularea unei pompe de transfer a acestuia dintr-o cisternă.