Zeci de luptători DEZERTEAZĂ din Statul Islamic. De la PARADISUL promis, la sărăcie şi spălat WC-uri

Cel puţin 58 de luptători ai Statului Islamic au părăsit organizaţia jihadistă Stat Islamic , iar povestea lor i-ar putea inspira şi pe alţii care au fost prinşi în mirajul unei organizaţii ticăloase, arată un nou raport despre activităţile organizaţiei teroriste, publicat de The Independent.

25 sept. 2015, 13:08

Mărturia dezertorilor strică imaginea Statul Islamic ” de organizație unită, coerentă și angajată din punct de vedere ideologic”, se spune într-un raport publicat de Institutul pentru dialogului strategic și Centrul Internațional pentru Studiul despre Radicalizare şi Violenţă Politică (ICSR) de la Colegiul Kings, din Londra.

ICSR cerut guvernelor să nu îi condamne pe dezertori ci, din contră, sa îi spijine să fie în si0guranţă, deoarece mărturiile lor despre viaţa din interiorul organizaţiei jihadiste ar putea servio de exemplu şi altor combatanţi islamişti care îşi dau seama că au intrat pe o cale greşită. În plus, experienţele pe care le vor împărtăşi ar putea fi o „contragreutate la propaganda agresivă a SI, informează The Washington Post.

Citeşte şi Poliţia germană face percheziţii la Berlin. Suspiciuni de racolare de combatanţi pentru Statul Islamic

„Nu credem că dezertorii sunt sfinţi, cetăţeni model care ar susţine democraţia liberală, dar experienţa şi argumentele lor sunt valoroase, pentru că alţii care nu au făcut parte din SI nu le au, a argumentat Neumann.

Brutalitate şi umilinţe fără margini în „paradisul” promis. De la decapitări, la spălat WC-uri

Motivele pentru care combatanţii au părăsit gruparea teroristă sunt diferite. Dezertorii vorbesc despre ura şi brutalitatea jihadiştilor faţă de musulmani sunniţi, precum şi despre comportamente nedemne de credinţa islamică.

Unii dezertori au povestit despre minciunile despre aşa-zisul eroism pe câmpul de luptă al islamiştilor. Alţii, despre promisiunile deşarte cu care au fost ademeniţi să intre în gruparea teroristă, promisiuni care nu au fost respectate nici pe jumătate şi chiar deloc.

Citeşte şi Povestea ÎNGERULUI MORŢII, profesorul care a declarat război grupării teroriste Stat Islamic VIDEO & FOTO

De pildă, autodeclaratul „califat” ce ar urma să fie instituit, în numele Islamului, în Siria şi Irak, i-a dezamăgit chiar în viaţa de zi cu zi a celor recrutaţi, de la lipsa apei potabile şi a curentului electric ce au „întunecat” paradisul promis de propaganda islamistă. Cei care au fost atraşi de aşa-zisul paradis au rămas doar cu visul, pentru că bunurile de lux, maşinile şi locuinţele confortabile nu s-au materializat, se mai arată în raportul publicat de Washington Post. 

Unul dintre dezertorii SI, de 33 de ani, „Hamza”, a declarat pentru The Independent” că a părăsit Statul Islamic în martie, după ce i s-a cerut să participe la execuţiile „duşmanilor”, oferindu-i-se în schimb 13 fete din comunitatea yazidi pentru sex. „Aceste scene m-au înspăimântat. Mi-am imaginat cum ar fi să fac aşa ceva, să împuşc, să particip la execuţii, decapitări şi violuri”…. a povestit Hamza.

Citeşte şi Serviciile de Informaţii germane, preocupate de prozelitism şi recrutări din partea refugiaţilor

Areeb Majed, un indian care a petrecut mult timp în organizaţia Stat Islamic unde făcea munci de menajeră, a povestit cum a fost forţat să cureţe toaletele şi alte munci umilitoare. „Nu a fost niciun război sfânt, niciuna dintre predicile din Cartea Sfânta nu a fost urmată”.

Raportuş mai arată cî mulţi dintre dezertori se tem să vorbească de teama să nu fie pedepsiţi de Statul Islamic. Autorii raportului mai cred şi că mulţi dintre dezertori ar fi putut să comită crime, iar acum să spună poveşti înduioşătoare ca să nu atragă atenţia asupra lor şi a nu ajunge în faţa justiţiei. si ca s-ar putea gandi „sa spuna orice pentru a scapa de procese sau mai rau”.