Zeci de magazine din Ardeal au fost ÎNCHISE şi SIGILATE de inspectorii antifraudă

Zeci de magazine din Ardeal au fost sigilate de inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, iar pe vitrinele lor au apărut afişele standard care anunţă că activitatea unităţii respective a fost suspendată. Procedura a intrat în vigoare de la 1 martie, însă abia acum a început acţiunea în forţă a inspectorilor.

23 mart. 2015, 14:48
Zeci de magazine din Ardeal au fost ÎNCHISE şi SIGILATE de inspectorii antifraudă

Un exemplu de astfel de magazin este unul din centrul Clujului, aflat pe strada Napoca. Magazinul de îmbrăcăminte a fost sigilat de ANAF, iar pe uşă a fost lipit anunţul „Activitate suspendată de Antifraudă-ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale„.

Purătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Alexandru Cristea, a declarat că, înainte de aplicarea sancţiunilor, patronii unităţilor au fost informaţi de inspectorii ANAF.

Procedura de sigilare a intrat în vigoare de la 1 martie, iar două săptămâni au fost de asistenţă şi informare. Au fost distribuite aproximativ 30.000 de materiale informative la nivel naţional, iar din 15 martie s-a trecut la aplicarea măsurilor„, a precizat, pentru Vocea Transilvaniei, Alexandru Cristea.

Citeşte şi Amenzi DUBLE pentru ofertele mincinoase din magazine

ANAF anunţa anterior că din 1 martie 2015 intră în vigoare procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe întreaga perioadă a suspendării, dispusă în cazul în care inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală constată încălcarea următoarelor obligaţii legale: dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate doar de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate; utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale; emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realităţii; întocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat.

Noile sancţiuni prevăzute de lege pentru încălcarea acestor obligaţii sunt amenda contravenţională de la 10.000 lei la 15.000 lei şi suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi 3 luni; de asemenea dacă la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor există sume deţinute fără a putea fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul special sau prin chitanţe, acestea se confiscă şi se dispune amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei”, se arăta într-un comunicat al ANAF.

Citeşte şi Restaurante şi cafenele de lux din Capitală, ÎNCHISE pentru că nu emiteau BON FISCAL