Zeci de mii de oameni fără curent electric, fenomene meteo periculoase în mai multe judeţe

Vremea extremă creează probleme grave. Zeci de mii de oameni au rămas fără curent electric. În Hunedoara, Braşov, Bacău şi Vaslui, mai multe locuinţe sunt fără alimentare cu energie electrică.

19 ian. 2018, 15:52
Zeci de mii de oameni fără curent electric, fenomene meteo periculoase în mai multe judeţe

Alba- Zece localităţi din Apuseni şi Munţii Sebeşului, cu peste 2.100 de abonaţi, mai erau joi dimineaţa nealimentate cu energie electrică în judeţul Alba, după ce miercuri seara numărul acestora a fost de 21, cu peste 5.640 de utilizatori, în continuare acţionând pentru remedierea avariilor 12 echipe ale Electrica.

Printre localităţile afectate se numără satele Biharia şi Snide, din comuna Gîrda, şi parţial comunele Avram Iancu, Ciuruleasa şi Şugag. Probleme au fost semnalate şi în zonele Zlatna şi Almaşu Mare, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţi ai autorităţilor locale.

În total mai sunt probleme, joi, la 72 de posturi de transformare, fiind afectaţi 2.144 de utilizatori. Echipele Electrica încearcă să înlăture copacii căzuţi peste firele de tensiune în urma fenomenelor meteo.

Hunedoara- Peste 3.000 de consumatori din 47 de localităţi nu aveau energie electrică, joi dimineaţa, din cauza fenomenelor meteo periculoase caracterizate de precipitaţii mixte şi intensificări ale vântului în zona montană, relevă datele centralizate de Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică Hunedoara.

Sunt afectate de lipsa energiei electrice localităţi din comunele Băiţa, Vălişoara, Densuş, Sarmizegetusa, Râu de Mori, Bunila, Lunca Cernii, Cerbăl, Balşa, Bătrâna, Boşorod, Călan, Ghelari, Lelese, Orăştioara şi Pui.

Conform datelor CJCIP Hunedoara, în cursul nopţii, condiţiile meteo dificile au afectat furnizarea energiei electrice în 70 de localităţi din 21 de unităţi administrativ-teritoriale, 6.200 de consumatori fiind lipsiţi de curent electric.

Pentru remedierea avariilor au acţionat, pe timpul nopţii, şase echipaje ale distribuitorului de energie electrică, astfel că în cursul dimineţii de joi numărul gospodăriilor afectate a scăzut la jumătate.

„În această dimineaţă (joi, n.r.) mai erau afectate 47 de localităţi din 16 unităţi administrativ-teritoriale, 3.019 consumatori nefiind alimentaţi cu energie electrică. Echipele de intervenţie acţionează în zonele afectate până la remedierea tuturor avariilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, Anemona Doda.

Un echipaj din cadrul ISU Hunedoara cu o autoşenilată şi doi salvamontişti cu un autoturism de teren şi un ATV acţionează joi dimineaţa în sprijinul Enel, pentru remedierea unei avarii la linia de transport energie electrică din satul Vadu Dobrii, comuna Bunila.

Braşov- Circa 23.000 de consumatori din judeţ, fără alimentare cu energie electrică

Aproape 23.000 de consumatori din 16 localităţi din judeţul Braşov sunt joi fără electricitate, ca urmare a avariilor provocate de ninsorile abundente şi viscol, potrivit autorităţilor locale.

Purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, cpt. Ciprian Sfreja, a transmis că un număr de 16 localităţi, 22.836 de consumatori şi 101 posturi de transformare a curentului electric, din judeţ, nu sunt alimentate cu energie electrică din cauza viscolului şi a ninsorii abundente.

Este vorba despre localităţile Prejmer, Apaţa, Măieruş, Stupini, Sânpetru, Cincu, Şercaia, Sâmbăta de Sus, Făgăraş, Drăguş, Şinca Nouă, Poiana Mărului, Fundata, Ucea de Jos, Viştea, Recea, conform sursei citate.

Bacău- 31 de localităţi fără energie electrică şi mai multe sectoare de drumuri judeţene închise

Peste 16.000 de abonaţi din 31 de localităţi din judeţ nu au energie electrică din cauza condiţiilor meterologice nefavorabile, au anunţat, joi dimineaţa, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău.

Potrivit informării distribuitorului de energie electrică, şapte linii electrice sunt afectate parţial şi două linii sunt afectate total. Un număr de 170 de posturi de transformare sunt nealimentate.

„Şase echipe intervin în teren pentru remedierea situaţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu.

Oficialul ISU a afirmat că mai multe sectoare de drumuri judeţene au fost închise preventiv. Este vorba despre: DJ 207, Pădureni-Ilişeşti de la km 24+700 la km 27+700, DJ 252 Ocheni-Găiceana de la km 75+100 la km 85+100, DJ 252B Gioseni-Bazga de la km 16+200 la km 23+100, DJ 252F, Bărtaşesti-Brad de la km 17+300 – 19+944, DJ 156H, Runc – limita cu judeţul Neamţ de la km 6+500 la km 8+509 şi DJ 156B, Blgesti-Băsăşti de la km 8 la km 14. Pentru toate aceste tronsoane de drum există rute ocolitoare.

Vaslui: Peste 2.300 de consumatori fără energie electrică, din cauza vremii nefavorabile

Două localităţi din judeţul Vaslui au rămas fără energie electrică din cauza unor defecţiuni la reţelele electrice, cauzate de ninsoarea abundentă şi viscolul puternic, au anunţat, joi dimineaţă, reprezentanţii Instituţiei Prefectului.

„Potrivit unei situaţii furnizate de cei de la Delgaz Grid, localităile Duda şi Arsura au rămas fără energie electrică, iar Murgeni şi Fălciu sunt nealimentate parţial. În total, sunt afectaţi peste 2.300 de consumatori. Două echipe ale furnizorului de energie electrică sunt pe teren şi intervin pentru remedierea problemelor apărute”, a declarat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Vaslui, Cristian Lapa.

Joi, până la ora 17,00, judeţul Vaslui se află sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui a dispus asigurarea permanenţei la toate primăriile din judeţ pe perioada codului portocaliu.

Vezi si: Şcoli închise din cauza vremii, ninsorile creează probleme în mai multe zone din ţară

Până la ora 20.00, va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu de vremea rea în Munţii Banatului, Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbura, unde viteza vântului la rafală va depăşi 80 – 90 de kilometri la oră, iar pe creste va atinge 120 – 140 de kilometri la oră, viscolind ninsoarea şi troienind zăpada.
Până la ora 17.00, va fi în vigoare o altă avertizare cod portocaliu emisă de meteorologi pentru judeţele Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi zona joasă a judeţelor Neamţ şi Bacău, unde vor fi intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 75 – 85 de kilometri la oră şi temporar va ninge viscolit.

Judeţele vizate de cele două avertizări cod portocaliu emise miercuri de Administraţia Naţională de Meteorologie sunt: Iaşi, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Bacău, Neamţ, Tulcea, Buzău, Covasna, Braşov, Prahova, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj şi Caraş-Severin.

De asemenea, până la ora 22.00, va fi Cod galben de vreme rea în judeţele: Constanţa, Brăila, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Mureş, Braşov, Sibiu, Alba, Cluj, Hunedoara, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Caraş-Severin.

Conform ANM, în zona de munte va ninge însemnat cantitativ şi se va depune strat consistent de zăpada.