Zeci de monede din aur, descoperite în grădina unei familii din Anglia. Tezaurul datează din vremea lui Henric al VIII-lea

O familie din Anglia a descoperit o adevărată comoară, în timp ce lucra în propria grădină. E vorba de zeci de monede din aur ce datează din anii 1400, bătute de regii englezi de la Edward al IV-lea şi până la Henric al VIII-lea.

12 dec. 2020, 00:07
Zeci de monede din aur, descoperite în grădina unei familii din Anglia. Tezaurul datează din vremea lui Henric al VIII-lea

Tezaurul îngropat în grădină este compus din 63 de monede de aur şi o monedă de argint. Acestea au fost bătute de-a lungul unei perioade de aproape 100 de ani, între secolele XV şi XVI.

Patru dintre monede poartă efigia lui Henric al VIII-lea şi, în mod curios, una dintre iniţialele a trei dintre soţiile sale: Caterina de Aragon, Anne Boleyn şi Jane Seymour, notează publicaţia Live Science, citată de Agerpres.

După ce a descoperit monedele din aur, familia din New Forest a anunţat British Museum. Instituţia a organizat Portable Antiquities Scheme (PAS), un program prin care propune parteneriate cu persoanele care descoperă artefacte istorice pe teritoriul Regatului Unit. Astfel, descoperirile pot fi documentate şi studiate, au precizat reprezentanţii British Museum.

Monedele au fost îngropate în jurul anului 1540, pe când regele Henric al VIII-lea era încă în viaţă. La acea vreme, valoarea tezaurului este considerată echivalentul a aproape 14.000 de lire sterline din prezent, a explicat Barrie Cook, specialist în monede medievale de la British Museum.

Zeci de monede din aur, descoperite în grădina unei familii din Anglia. Cine a îngropat comoara

Cel mai probabil, monedele din aur au fost îngropate de un negustor bogat sau de un membru al clerului, susţine şi John Naylor, expert în monede din cadrul Ashmolean Museum, aparţinând Universităţii Oxford.

„A fost o perioadă, în anii 1530 şi 1540, când s-a produs Desfiinţarea Mănăstirilor şi ştim că unele biserici au încercat să-şi ascundă bogăţiile, sperând că astfel vor putea să le păstreze”, a explicat el.

Este însă un mister de ce monedele sunt gravate cu iniţialele soţiilor regelui Henric. În 1526 regele Henric al VIII-lea şi arhiepiscopul Thomas Wolsey, Lord Cancelar şi cardinal al Bisericii Catolice, au reformat sistemul monetar, modificând greutatea monedelor şi lansând noi monede, cum ar fi banul de aur cu valoarea de 5 şilingi.

Decizia de a grava iniţialele soţiilor lui Henric pe monede este însă fără precedent, în condiţiile în care regele Henric al VIII-lea a avut în total şase căsnicii, motiv pentru care iniţialele au fost schimbate frecvent.

Foto: The Trustees of the British Museum / livescience.com