Zeci de români au fost MUŞCAŢI de URŞI şi VULPI

Zeci de persoane au ajuns la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Focșani, de la începutul acestui an, după ce au fost mușcate de animale.

25 mai 2015, 12:12
Zeci de români au fost MUŞCAŢI de URŞI şi VULPI

Reprezentanții unității sanitare au precizat că, de la 1 ianuarie și până pe 30 aprilie, au avut de tratat 40 persoane care aveau mușcături sau zgârieturi provocate de animale, iar 17 persoane au primit tratament antirabic, scrie monitorulvn.ro. Plăgile au fost provocate de câini, în marea majoritate a cazurilor, urmate de cele provocate de pisici, vulpi și urși. Luna aceasta, de când au început să crească temperaturile, au ajuns 10 persoane, iar trei au necesitat tratament cu vaccin antirabic.

Citeşte şi Stelian Ogică, suspect de TURBARE. A ajuns la URGENŢE

Medicii se așteaptă ca numărul persoanelor mușcate să crească în perioada următoare, mai ales că temperaturile crescute influențează comportamentul animalelor. Cadrele medicale îi sfătuiesc pe oamenii care sunt muşcaţi de animale să se prezinte de urgenţă la doctor, pentru a primi tratament corespunzător împotriva rabiei. „Când o persoană este muşcată de câine, trebuie să se prezinte la medicul de familie, care îi tratează plaga şi îi face un vaccin antitetanos. Toate cabinetele de familie au în dotare vaccin antitetanos.

Citeşte şi Au găsit un animal ÎNGROPAT în NOROI, la un pas de moarte. Când l-au spălat, au rămas cu gura căscată FOTO

Apoi, dacă muşcătura este făcută de un câine necunoscut, se ia în calcul direct suspiciunea de rabie, iar pacientul trebuie trimis la Secţia de Contagioase, pentru a se face vaccinul antirabic. Dacă animalul este cunoscut, este chemat medicul veterinar, care verifică dacă există suspiciunea de rabie. Dacă aceasta există, de asemenea pacientul trebuie trimis imediat la Contagioase pentru a i se face vaccinul antirabic. Nu există o perioadă anume în care trebuie făcut vaccinul antirabic, acest lucru rămâne la latitudinea medicului de familie, care trebuie să trimită imediat pacientul. În cazul în care medicul de familie nu are program, se apelează la serviciile de urgenţă”, recomandă medicii.

Doar un Centru Antirabic în tot judeţul

După ce plaga este curaţată de medicul de familie, persoana muşcată de câine trebuie să se prezinte la singurul Centru Antirabic din Vrancea, care este în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani. Persoanele mușcate nu au altă opţiune, deoarece acest vaccin nu poate fi găsit la farmaciile cu circuit deschis din judeţ.

Tratamentul antirabic este administrat gratuit, fiind aplicat tuturor persoanelor mușcate de animale, cu excepţia celor care au fost mușcate de animale de casă, care au vaccinurile făcute la zi și posedă carnet de sănătate. În cazul în care acest carnet nu există, efectuarea vaccinului este recomandată pentru persoana mușcată, mai ales dacă animalul cu care au intrat în contact este suspect de rabie.