Zeci de români, sechestraţi în Grecia în timpul unui protest gen „Roşia Montană” VIDEO

Peste 40 de români au fost sechestraţi aproape şapte ore în nordul Greciei, în urma unui protest al localnicilor. Mai multe maşini nu au putut părăsi, între orele 11 şi 18, oraşul elen Ierisos, din peninsula Halkidiki, după ce manifestanţii au blocat ieşirile.

14 apr. 2013, 12:46
Zeci de români, sechestraţi în Grecia în timpul unui protest gen „Roşia Montană” VIDEO

Un protest faţă de un proiect gen Roşia Montană din Grecia a blocat zeci de turişti români în oraşul Ierissos, voind să îi coopteze şi pe ei la proteste. Localnicii se opun deschiderii unei exploatări de aur în regiune.

Aproximativ zece maşini cu cel puţin patru români fiecare au fost blocate în staţiunea Ierissos timp de câteva ore, până când manifestanţii au fost nevoiţi să deblocheze drumul, pentru a trece o maşină de pompieri. Românii au încercat în cursul zilei să părăsească localitatea pe o rută ocolitoare, prin pădure, însă au fost prinşi de protestatari.

„Localnicii au sesizat că am încercat să plecăm, localnicii de aici au venit după noi, ne-au prins şi ne-au adus înapoi aici. Dar destul de politicos, ne-au dat şi apă, cafea, suc. Ne-au explicat că e protestul lor şi să le respectăm protestul”, a declarat pentru România TV un turist român, Marius, prin telefon.

Manifestanţii au anunţat că vor bloca din nou traficul.  „Au fost mai devreme la secţia de poliţie, am înţeles că au incendiat secţia de poliţie. Ei spun că au gonit poliţia din oraş, că nu mai există niciun organ de poliţie în oraş, asta au spus ei”. „Au fost mai devreme la secţia de poliţie, am înţeles că au incendiat secţia de poliţie. Ei spun că au gonit poliţia din oraş, că nu mai există niciun organ de poliţie în oraş, asta au spus ei”, a mai relatat turistul român.

Grecii au protestat aproape toată săptămâna. În noaptea de marţi spre miercuri, un grup de manifestanţi a incendiat secţia de poliţie din Ierissos. Ei i-au acuzat pe poliţişti de uz excesiv de forţă.

Protestele faţă de compania canadiană Eldorado Gold, care intenţionează să exploateze aur din peninsula Halkidiki, au început încă din 2011. Pe 9 martie, aproape 15.000 de oameni au manifestat la Salonic faţă de proiectul minier care, se tem ei, va afecta iremediabil mediul şi, implicit, turismul şi agricultura.