Zeci de şcoli se închid de luni în România. Cursurile se mută din nou în online. Anunţul ministrului Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat luni că rămâne în vigoare ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi cel al Educaţiei care prevedea că şcolile din localităţile cu rată de incidenţă peste 3 la mie şi care au o rată de vaccinare sub 60% a personalului angajat să se închidă şi cursurile să fie mutate în online.

10 ian. 2022, 14:53
Zeci de şcoli se închid de luni în România. Cursurile se mută din nou în online. Anunţul ministrului Educaţiei

Zeci de şcoli şi grădiniţe se închid de luni în România. Cursurile se mută din nou în online în unităţile de învătământ din localitatile in care incidenta a depăsit 3 la mie şi rata de vaccinare a angajaţilor este sub 60%. Ca şi anul trecut, ziua de referinţă rămâne ziua de vineri pentru săptămâna viitoare.

Citeşte şi: Cluj, primul judeţ în scenariul roşu cu incidenţă peste 3 la mie. Incidenţă COVID-19 de peste 14 la mie într-o localitate din Cluj

„Articolul 3 din ordinul comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii se raportează la rata de vaccinare din ziua de vineri. Dacă rata de vaccinare în ziua de vineri este sub 60% şi rata de incidenţă a infectărilor este de peste 3 la mie, începând de lunea viitoare şcolile acelea intră în online. Repet, şcolile care îndeplinesc două condiţii simultan – rata de vaccinare mai mică de 60% şi funcţionează într-o localitate în care rata de infectare este mai mare de 3 la mie”, a anunțat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, completând că măsura este valabilă şi în cazul grădiniţelor.

Citeşte şi: Bacalaureat 2022: Ce autori trebuie studiaţi pentru proba de Limba şi Literatura Română. A fost publicată programa pentru examenul de anul acesta

În prezent, 57 de unităţi de învăţământ din Bucureşti şi 28 de şcoli din Ilfov sunt în această situaţia şi este posibil ca săptămâna viitoare elevii şi profesorii să rămână acasă şi să facă din nou cursuri online.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu: „Şcoala va trece în online doar dacă vor fi multe cazuri grave”. Ce spune de burse

De asemenea, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a afirmat că, având în vedere că au fost schimbate regulile cu privire la durata carantinării, este nevoie şi de o updatare a ordinului comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii cu noile reguli la nivel naţional.

„Având în vedere că la nivel naţional au fost schimbate regulile cu privire la durata carantinării este nevoie şi de o updatare a ordinului comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii cu noile reguli la nivel naţional şi voi discuta cât se poate de repede cu ministrul Sănătăţii. Avem o colaborare foarte bună între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii”, a mai arătat Sorin Cîmpeanu.

Zile libere plătite pentru părinții elevilor care fac cursuri online ca urmare a menţinerii şcolii în online din cauza profesorilor vaccinați

Părinţii pot beneficia de zile libere plătite şi în cazul în care copiii lor fac şcoală online ca urmare a deciziei guvernanaţilor de a redeschide fizic doar unităţile de învăţământ cu rată de vaccinare peste 60% în rândul personalului.

Acest drept este oferit de OUG 110/2021, în vigoare din 5 octombrie, și poate fi cerut cât timp școlile sunt online, potrivit avocatnet.ro.

Pentru a putea beneficia de zile libere plătite, unul dintre părinți trebuie să depună la angajatorul său o cerere și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, împreună cu o serie de documente, precum: copia certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor sau copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal al copilului, copia certificatului de încadrare în grad și tip de handicap, dacă este cazul, precum și alte documente medicale și adeverința școlară în cazul copilului încadrat într-o grupă de risc.

Pentru aceste zile libere în care părintele stă acasă cu copilul primeşte o indemnizație brută de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (adică maximum 4.035 de lei).

Nu pot beneficia de zile libere plătite părinţii aflați în telemuncă sau munca la domiciliu.