Şeful CCR, despre cazul lui Dorneanu: Judecătorii de la data numirii sunt inamovibili

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat miercuri că "judecătorii de la data numirii sunt inamovibili" când a fost întrebat de jurnalişti dacă e posibil să se invalideze mandatul unui magistrat la aproape 5 ani de la numire.

01 iul. 2015, 08:30
Şeful CCR, despre cazul lui Dorneanu: Judecătorii de la data numirii sunt inamovibili

Şeful Curţii Constituţionale a vorbit miercuri despre decizia deputaţilor jurişti care au adoptat marți un punct de vedere în care susțin că alegerea lui Valer Dorneanu judecător la CCR în 2010 a respectat prevederile constituționale și că reluarea procedurii de vot în acest caz a fost nejustificată.

Citeşte şi: Deputaţii jurişti: Alegerea lui Dorneanu judecător CCR a respectat Constituţia. Reluarea votului, nejustificată

Întrebat de faptul că mandatul unui judecător CCR este la un pas să fie invalidat la Camera Deputaţilor, Augustin Zegrean a răspuns:

„Nu sunt pe punctul a invalida (…) Nu au luat nicio decizie. Comisia Juridică nu a luat nicio decizie, a refuzat să ia o decizie. A trimis dosarul înapoi la Biroul Permanent si acesta l-a restituit la Comisia Juridică. Ştiţi ce se întâmplă când se face o comisie în general în politică (…)

Judecătorii de la data numirii sunt inamovibili”, a precizat şeful CCR.

Preşedintele CCR a mai precizat că nicăieri nu se mai întâmplă astfel de lucruri, cum ar fi invalidarea mandatului unui magistrat.

„Deputaţii pot să ia orice decizii. De unde să ştiu eu ce decizii iau? La noi se întâmplă acum lucruri care nu s-au mai întâmplat nicăieri niciodată şi poate niciodată nu se vor mai întâmpla”, a adăugat Augustin Zegrean.

Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis luni ca sesizarea liderului deputaților PSD, Marian Neacșu, în legătură cu alegerea, în 2010, ca judecător la Curtea Constituțională a lui Mircea Minea, deși, cu câteva zile înainte de acel moment, plenul comun votase un alt candidat, și anume pe Valer Dorneanu propus de PSD, să fie retrimisă la Comisia juridică pentru lămurirea unor neconcordanțe.

Citeşte şi: Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD, a cerut alegerea unui nou judecător CCR în locul lui Ştefan Minea

Deputații juriști au adoptat marți un punct de vedere în care susțin că alegerea lui Valer Dorneanu judecător la CCR în 2010 a respectat prevederile constituționale și deciziile Curții și că reluarea procedurii de vot în acest caz a fost nejustificată, Mircea Minea primind pentru acest post 167 de voturi și nu 168, cum a fost anunțat la acea dată.