Zelenski îi cere lui Putin să îşi exercite „de urgenţă” influenţa pe lângă separatiştii ruşi

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a indicat că i-a cerut miercuri omologului său rus, Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică ''de urgenţă'', să-şi exercite influenţa pe lângă separatiştii proruşi din Estul Ucrainei pentru a pune capăt unei escaladări a luptelor ce a dus la moartea a patru soldaţi ucraineni.

07 aug. 2019, 11:55
Zelenski îi cere lui Putin să îşi exercite „de urgenţă” influenţa pe lângă separatiştii ruşi

„I-am spus că asta nu ne apropie de pace. Şi i-am cerut să facă uz de influenţa sa pentru ca ei (separatiştii) să nu ne mai ucidă cetăţenii”, a declarat Zelenski, într-o conferinţă de presă.

Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi marţi într-un atac al separatiştilor proruşi în Estul ţării, bilanţul cel mai grav de la începutul unui nou armistiţiu în urmă cu două săptămâni.

Evocând o „lungă conversaţie” cu Putin, Zelenski a precizat că l-a sunat apoi pe preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi a arătat că doreşte de asemenea să discute curând cu cancelarul german, Angela Merkel, pentru a organiza o „întâlnire urgentă” între cei trei lideri, potrivit Agerpres.

Zelenski a susţinut că armata ucraineană va continua operaţiunile de deminare în zonele de război şi că trebuie „accelerată” construcţia unui pod la punctul de control Staniţa Lugansk, dintre teritoriile separatiste şi cel ucrainean.

Din aprilie 2014, aproape 13.000 de persoane au murit în Estul Ucrainei, unde un conflict cu separatişti proruşi a izbucnit după revolta populară care a provocat plecarea guvernului prorus de la Kiev, urmată de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, potrivit Agerpres.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali acuză Rusia că susţine militar separatiştii din regiunile Doneţk şi Lugansk, ceea ce Moscova a dezminţit mereu, în ciuda a numeroase dovezi. După acordurile de la Minsk, din februarie 2015, luptele au scăzut în intensitate dar continuă să provoace regulat victime, încheie AFP.