Zelenski, anunţ disperat joi seară: Rusia transformă reţeaua electrică a Ucrainei în „câmp de luptă”

Ca răspuns la aceste atacuri, preşedintele Zelenski le-a cerut ţărilor europene să ofere armatei ucrainene o apărare aeriană mai sofisticată.

20 oct. 2022, 22:53
Zelenski, anunţ disperat joi seară: Rusia transformă reţeaua electrică a Ucrainei în „câmp de luptă”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi că Rusia transformă reţeaua electrică a ţării sale în „câmp de luptă” în atacuri care determină populaţia să se refugieze spre Europa, relatează AFP.

„Conducerea rusă a dat ordinul de a transforma reţeaua energetică într-un câmp de luptă. Consecinţele sunt foarte periculoase, din nou, pentru noi toţi în Europa”, a declarat preşedintele Zelenski într-o intervenţie în faţa Consiliului Uniunii Europene, adăugând că „Rusia provoacă un nou val de migraţie a ucrainenilor spre ţările UE”.

Avertismentul lui Zelenski pentru ucrainenii din regiunile ocupate: „Putin încearcă să vă recruteze în armata lui! Dacă a făcut deja asta, depuneţi armele!”
Măsuri de economisire a energiei sunt luate în toată Ucraina, după atacuri cu rachete şi drone ruseşti care au distrus peste 30% din centralele electrice ale ţării într-o săptămână.

Zelenski a spus că atacurile ruseşti asupra instalaţiilor energetice ale Ucrainei „vizează să creeze cât mai multe probleme de electricitate şi încălzire pentru Ucraina în această toamnă şi iarnă şi să determine cât mai mulţi ucraineni să ajungă în ţările voastre”.

Ca răspuns la aceste atacuri, preşedintele Zelenski le-a cerut ţărilor europene să ofere armatei ucrainene o apărare aeriană mai sofisticată şi să impună mai multe sancţiuni economice Moscovei pentru a-i limita capacităţile de finanţare a războiului.

Furnizorul de energie ucrainean Ukrenergo anunţă restricţii ”temporare” privind utilizarea energiei electrice în Kiev şi în regiunile centrale pe fondul creşterii rapide a consumului

Furnizorul de energie ucrainean Ukrenergo a anunţat joi că a fost ”forţat” să implementeze restricţii ”temporare” privind utilizarea energiei electrice în capitala Kiev şi în alte regiuni centrale din cauza creşterii rapide a consumului, relatează CNN.

Vladimir Putin a vizitat trupele mobilizate la Reazan. Soldaţii ruşi plătesc bani grei pentru a scăpa de prima linie, susţine Ucraina

”Nivelul consumului de energie electrică creşte rapid în regiunile centrale ale Ucrainei. Dispeceratul «Ukrenergo» este obligat să introducă o restricţie temporară controlată a consumului de energie electrică în această regiune”, se arată într-o postare pe Facebook.

”Solicităm locuitorilor din Kiev şi din regiunea Kiev, din regiunea Cernihiv, din regiunea Cerkaşi şi din regiunea Jîtomîr să-şi reducă urgent consumul de energie electrică! Acest lucru va ajuta la reducerea sarcinii reţelelor electrice şi va oferi companiilor energetice timp să repare echipamentele deteriorate de atacurile teroriste”, mai menţionează postarea. Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut un apel la ucraineni să îşi reducă consumul de energie de la ora locală 7.00 dimineaţa, joi, dar restricţiile au fost voluntare şi nu au fost aplicate.

Ihor Taburets, şeful administraţiei militare regionale Cerkaşi, a confirmat pe Telegram că vor exista ”întreruperi de urgenţă” în regiune ”pentru a stabiliza funcţionarea reţelei electrice a ţării”.

Furnizarea de energie electrică a ”facilităţilor importante din punct de vedere social” va fi menţinută, a adăugat el. Joi dimineaţă, administraţia militară a regiunii Kiev a postat un program de posibile întreruperi de curent în cazul în care Ukrenergo ar trebui să echilibreze reţeaua electrică.