Zelenski, apel la occidentali „să se decidă mai repede” în privinţa trimiterii de avioane de tip MiG-29 poloneze Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel miercuri la occidentali "să se decidă mai repede" în privinţa trimiterii de avioane de tip MiG-29 poloneze pentru a ajuta Ucraina să facă faţă invaziei Rusiei.

09 mart. 2022, 15:10
Zelenski, apel la occidentali „să se decidă mai repede” în privinţa trimiterii de avioane de tip MiG-29 poloneze Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îndeamnă miercuri Occidentul ”să decidă cât mai repede” în problema trimiterii în Ucraina a unor avioane de tip MiG-29, aşa cum a propus Polonia.

„Luaţi cât mai repede o decizie, trimiteţi-ne avioane!”, a cerut Volodimir Zelenski într-o înregistrare video pe canalul său Telegram, insistând ca propunerea poloneză să fie „abordată imediat”.

Polonia a anunţat marţi că este gata să-şi trimită toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Rammstein din Germania şi să le pună la dispoziţia SUA  şi a cerut şi altor state membre ale NATO care deţin aparate de zbor de acest tip să facă la fel, a transmis marţi într-o declaraţie Ministerul de Externe de la Varşovia, relatează Reuters.

„Autorităţile Republicii Polone… sunt gata să desfăşoare – imediat şi cu titlu gratuit – toate avioanele lor de tip MiG-29 la baza aeriană Rammstein şi să le pună la dispoziţia guvernului Statelor Unite ale Americii. În acelaşi timp, Polonia cere Statelor Unite să ne furnizeze avioane second hand cu capacităţi operaţionale corespunzătoare. Polonia este gata să stabilească imediat condiţiile de achiziţionare a avioanelor”, a anunţat MAE polonez.

Guvernul polonez a îndemnat ”alţi Aliaţi NATO, care deţin avioane MIG-29, să acţioneze în acelaşi fel”, potrivit comunicatului citat.

SUA au considerat că propunerea nu este viabilă deoarece o astfel de organizare a acordării de asistenţă militară Ucrainei, confruntată cu invazia rusă,”trezeşte motive semnificative de îngrijorare pentru NATO în întregul său”, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Rusia s-a declarat miercuri îngrijorată de un astfel de „scenariu deloc de dorit şi potenţial periculos”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Iar Polonia a insistat din nou, miercuri, prin vocea premierului Mateusz Morawiecki, că orice decizie referitoare la transferul de avioane MiG-29 către Ucraina trebuie luată în unanimitate de ţările membre ale NATO.

„Nu am fost de acord să furnizăm noi, cu titlu personal, avioane, pentru că această decizie este una care trebuie luată în ansamblul NATO”, a declarat premierul Morawiecki într-o conferinţă de presă transmisă la televiziunea poloneză, cu prilejul unei vizite în capitala austriacă Viena, potrivit Reuters.

Revenind la Zelenski, preşedintele ucrainean a transmis că întreaga comunitate internaţională va fi răspunzătoare pentru o „catastrofă umanitară” dacă nu acceptă instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

În intervenţia sa zilnică televizată, Zelenski a spus că nivelul de ameninţare în Ucraina este la maximum la aproape două săptămâni de la invazie, dar că ucrainenii au dovedit că nu vor ceda.

„Rusia foloseşte rachete, avioane şi elicoptere împotriva noastră, împotriva civililor, împotriva oraşelor noastre, împotriva infrastructurii noastre. Este datoria umanitară a lumii să răspundă”, a subliniat şeful statului ucrainean