Zelenski crede că Putin „nu va putea să-și salveze viaţa” în cazul în care va folosi arme nucleare

Putin și-a dat seama că lumea nu va ierta niciodată Rusia pentru un atac nuclear, a spus liderul de la Kiev în intervenția sa.

06 oct. 2022, 23:19
Zelenski crede că Putin „nu va putea să-și salveze viaţa” în cazul în care va folosi arme nucleare

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că Putin nu va supraviețui unui atac nuclear. Liderul de la Kiev a spus acest lucru într-o intervenție video în cadrul centrul internațional de analiză al Institutului Lowy din Sydney, scrie agenția Associated Press.

Potrivit lui Zelenski, președintele rus înțelege că după folosirea armelor nucleare „nu va putea să-și salveze viața”.

Vladimir Putin a avertizat că nu va ezita să folosească arme nucleare pentru a respinge încercările Ucrainei de a recuceri teritoriile ocupate de Moscova. Întrebat dacă riscul ca Rusia să folosească arme nucleare a crescut acum, Zelenski a răspuns: „Este greu de spus”.

Medvedev, după apelul lui Zelenski la NATO: „Psihiatrii ar trebui să-i facă acestui idiot o craniotomie preventivă”

Zelenski a remarcat că este dificil pentru autoritățile ruse să controleze ceea ce se întâmplă în țara lor și a pus la îndoială dacă Putin deține control real capacității de lansare a unui atac nuclear tactic.

„Rușilor le este greu să controleze ceea ce se întâmplă în țara lor. Ei sunt incapabili să controleze ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, este convins Zelenski. Putin și-a dat seama că lumea nu va ierta niciodată Rusia pentru un atac nuclear, a spus liderul de la Kiev în intervenția sa.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi liderilor europeni arme şi să împiedice ”tancurile ruseşti să înainteze spre Varşovia sau Praga”, la şapte luni după începutul invaziei ruse în Ucraina, relatează AFP. ”Agresorul trebuie pedepsit”, le-a transmis Zelenski celor 44 de lideri europeni reuniţi la Praga prin videoconferinţă.

”Acest război trebuie câştigat acum, pentru ca flota rusă să nu poată bloca celelalte porturi ale Mării Negre, ale Mediteranei sau ale oricărei alte mări. Astfel încât tancurile ruseşti să nu înainteze spre Varşovia sau pe Praga”, a subliniat el.

Noi victorii ale Ucrainei în regiunile anexate de Rusia

Forțele armate ale Ucrainei au avansat aproximativ 55 km în ultimele două săptămâni, într-o contraofensivă împotriva forțelor ruseşti din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, a declarat joi un general ucrainean, anunță Reuters.

Zelenski cere NATO să lanseze lovituri „preventive” împotriva Rusiei, în loc să „aștepte loviturile nucleare ale Rusiei”

Generalul de brigadă Oleksii Gromov a declarat că armata ucraineană a preluat controlul asupra a 93 de așezări și a eliberat peste 2.400 km pătrați din regiune începând de la 21 septembrie. Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmaţiile generalului Gromov.

Forțele ucrainene au avansat în estul și sudul țării, într-o contraofensivă despre care președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că a înregistrat progrese majore și rapide. Generalul Gromov a spus că trupele ruseşti luptă pentru a încetini ofensiva ucraineană din Kupiansk, un oraș nod feroviar recent eliberat, a cărui pierdere a complicat semnificativ logistica rusă în zonă. „În direcția Kupiansk-Svatove, inamicul încearcă să încetinească avansul forțelor noastre”, a spus el.