Zelenski, despre negocieri: „Există contradicţii fundamentale”, dar este şi loc de compromis

Preşedintele ucrainean a precizat că armata luptă cu îndârjire pentru a obţine timp.  ”Armata noastră ne oferă timp, apărând Ucraina oriunde Rusia vrea să pătrundă”, a mai afirmat preşedintele din Ucraina.  

16 mart. 2022, 06:16
Zelenski, despre negocieri: „Există contradicţii fundamentale”, dar este şi loc de compromis

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că i s-a transmis, după ultima rundă de negocieri cu Rusia, că poziţiile sună ”mai realist”, dar este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei.

”După cum mi s-a spus, poziţiile din negocieri sună acum mai realist. Cu toate acestea, este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei”, a afirmat, în noaptea de marţi spre miercuri, Zelenski, într-un nou mesaj video postat pe Facebook, citat de Euromaidan Press.

Zelenski râde de soldaţii ruşi. „Sunt principalii noştri furnizori de arme, fiindcă le pierd în lupte”

Preşedintele ucrainean a precizat că armata luptă cu îndârjire pentru a obţine timp.  ”Armata noastră ne oferă timp, apărând Ucraina oriunde Rusia vrea să pătrundă”, a mai afirmat preşedintele din Ucraina.

A patra rundă de negocieri dintre Ucraina şi Rusia a fost dificilă, anunţă, marţi seară, Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski. Acesta a transmis că ”există contradicţii fundamentale”, dar este şi loc de compromis, iar discuţiile vor fi reluate miercuri .

Într-un video distribuit luni seară, Zelenski a spus: „Le sunt recunoscător acelor ruși care nu încetează să încerce să transmită adevărul, care luptă împotriva dezinformarii și spun fapte reale prietenilor și familiilor lor și îi mulțumesc personal acelei femei care a intrat în studioul Channel One cu un afiș împotriva războiului.”, relatează The Guardian.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa online Congresului reunit al Statelor Unite miercuri, la ora 13.00 GMT (15.00, ora României).

Numeroşi aleşi din Congresul american, atât democraţi, cât şi republicani, exercită presiuni asupra preşedintelui american Joe Biden să consolideze reacţia faţă de Rusia, în urma invaziei ruse a Ucrainei.

Potrivit AFP, el ar urma să ceară încă o dată instituirea unei zone de excludere aeriană, măsură susţinută de mai mulţi aleşi ai Congresului, dar pe care preşedintele american a respins-o până acum.

Aleşii americani din ambele tabere îi îndeamnă, de asemenea, lui Joe Biden să faciliteze livrarea avioanelor poloneze MiG-29 către Ucraina.
Miercuri, Zelenski s-a adresat parlamentarilor canadieni, fiind aplaudat minute în şir.

Peste 3 milioane de ucraineni au părăsit ţara de la începutul invaziei ruse. Cei mai mulţi au trecut în Polonia şi România

Numărul refugiaţilor ucraineni care au fugit din ţară de la începutul războiului a ajuns 3.000.381, potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, citat de BBC.

În aproape trei săptămâni, milioane de ucraineni au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara din cauza invaziei ruseşti. Numărul celor dislocaţi constituie cea mai mare criză a refugiaţilor din Europa, de la cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat şeful Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

A patra rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina s-a încheiat. „Este loc şi de compromis”, afirmă Kievul UPDATE

Printre acestea se numără 1,8 milioane de ucraineni aflaţi acum în Polonia, a precizat agenţia ONU pentru refugiaţi, iar 300.000 se deplasează în Europa de Vest. De la începutul invaziei, peste 264,000 de ucraineni au intrat în Ungaria, iar 213..000 au ales Slovacia.

Peste 337.000 de refugiaţi au ajuns în Moldova, iar peste 453.000 au mers către România.