Zelenski face un anunţ înfricoşător: „Fără ajutorul SUA, blocat în Congres, Ucraina va pierde războiul”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat, duminică, că ţara sa va pierde războiul în faţa Rusiei dacă ajutorul american de 60 miliarde de dolari rămâne blocat în Congres, într-un moment în care Rusia îşi intensifică presiunea în estul ţării.

08 apr. 2024, 12:46
Zelenski face un anunţ înfricoşător: „Fără ajutorul SUA, blocat în Congres, Ucraina va pierde războiul”

„Dacă Congresul nu ajută Ucraina, Ucraina va pierde războiul”, a declarat Zelenski pe un ton grav, într-o videoconferinţă cu ambasadori ai platformei de strângeri de fonduri a guvernului, United24.

„Fără sprijinul Congresului, ne va fi dificil să câştigăm, chiar să supravieţuim” ca ţară, a spus el, conform unei intervenţii video distribuite pe reţelele sociale.

„Dacă Ucraina pierde războiul, alte state vor fi atacate”, a mai spus el, apreciind că Rusia va agita puternic ameninţarea nucleară pentru a le produce teamă societăţilor occidentale.

Pachetul american de sprijin militar şi economic pentru Kiev, în sumă de 60 miliarde de dolari, este blocat în Congres de anul trecut din cauza divizărilor între democraţi şi republicani, pe fondul apropierii alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

În aşteptarea unei decizii, soldaţii ucraineni sunt nevoiţi să facă economie de muniţii, în timp ce armata rusă, mai numeroasă şi mai bine aprovizionată, împinge încetul cu încetul pe frontul estic şi loveşte cu regularitate în ultimele săptămâni infrastructurile energetice.

Armata ucraineană a recunoscut duminică că situaţia în jurul Ceasiv Yar, un orăşel situat la sud-est de importantul nod feroviar şi logistic ucrainean Kramatorsk, este „dificilă şi tensionată” şi că localitatea „se află sub foc constant”.

Citeşte şi: Soldaţii ucraineni acuză Rusia de atacuri cu gaze chimice „aproape zilnice”

Armata rusă „foloseşte infanterie cu sprijin de vehicule blindate de luptă”, susţinute de „avioane de asalt”, a declarat la televiziunea ucraineană Oleg Kalaşnikov, purtător de cuvânt al unei brigăzi care luptă în zonă. „Însă toate atacurile lor au fost respinse”, a adăugat el.

Vineri, autorităţile locale instalate de Moscova anunţau că armata rusa înainta spre Ceasiv Yar.

Canalul Telegram DeepState, apropiat de armata ucraineană, relata că soldaţi ruşi erau la periferia oraşului.

Dacă va cuceri Ceasiv Yar, „inamicul va putea de asemenea să ne ameninţe rutele logistice”, a subliniat Oleg Kalaşnikov.

Potrivit autorităţilor ucrainene, bombardamentele ruse au făcut trei morţi în regiunea sudică Zaporojie şi unul la Kupinsk, în est.

La rândul său, Rusia a afirmat că a distrus duminică 15 drone ucrainene deasupra regiunilor sale frontaliere Belgorod şi Briansk, bombardate frecvent de ucraineni.

Potrivit guvernatorului regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, o tânără a fost ucisă când a fost lovită maşina în care se afla împreună cu alte cinci persoane, toate rănite.

Citeşte şi: Ministrul rus al Apărării numeşte teritoriile ocupate din Ucraina „noile regiuni ale Federaţiei Ruse”: „403 kilometri pătraţi au trecut sub controlul nostru”