Zelenski ironizează armata Rusiei, în timp ce capitala Kiev este bombardată: „Fosta a doua armată a lumii nu mai este nici măcar a 22-a”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă îm mesajul către naţiune că fiecare atac rusesc asupra obiectivelor civile aduce mai aproape consensul internaţional cu privire la responsabilitatea Rusiei, iar toţi cei implicaţi în teroarea rusă vor răspunde pentru aceasta în faţa instanţei internaţionale.

01 nov. 2022, 16:43
Zelenski ironizează armata Rusiei, în timp ce capitala Kiev este bombardată: „Fosta a doua armată a lumii nu mai este nici măcar a 22-a”

Zelenski arată că ruşii, pe care îi numeşte „terorişti”, au folosit 55 de rachete de croazieră pentru un atac masiv, dintre care 45 au fost doborâte, în cursul dimineţii de luni, şi a adăugat că fragmentele rachetei ruseşti care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova nu fac decât să ne reamintească cât de important este ca ţările europene să facă front comun în apărarea împotriva Rusiei.

”Dacă cineva de acolo de la Kremlin a ascultat de propagandiştii lor nebuni şi a decis că întunericul din Ucraina ar ajuta la exercitarea de presiuni asupra ucrainenilor, atunci să nu fie surprins de pierderile lor când vor vedea cum ucrainenii poartă „negocieri” în întuneric. Astăzi, forţele noastre aeriene şi toţi cei implicaţi în protejarea cerului au făcut o treabă excelentă. (..)  Numai în această dimineaţă, teroriştii au folosit 55 de rachete de croazieră pentru un atac masiv, dintre care 45 au fost doborâte”, spune liderul ucrainean, potrivit News.ro.

El mai afirmă că, în plus, alte patru elicoptere ruseşti au fost doborâte astăzi: trei Ka-52 de atac şi un Mi-8.

”Bineînţeles, vom continua să ne consolidăm apărarea aeriană. Dar deja acum, pentru fiecare zece lovituri, teroriştii trebuie să cheltuiască de cel puţin patru ori mai multe rachete. Rusia are un rezultat şi mai prost în ceea ce priveşte dronele, inclusiv cele furnizate de complicii săi iranieni. Şi lumea vede acest lucru. Vede că fosta „a 2-a armată a lumii” nu mai este nici măcar a 22-a în ceea ce priveşte eficienţa sa. Iar noi vom face totul pentru a o face să ajungă în a doua sută. Şi aşa va fi”, a mai comentat el.

Preşedintele Ucrainei a mulţumit angajaţilor Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei, care atât săptămâna trecută, cât şi astăzi au eliminat consecinţele atacurilor teroriste şi lucrătorilor din domeniul energiei, lucrătorilor din domeniul utilităţilor, administraţiilor locale autonome, administraţiilor regionale – fiecăruia dintre cei care restabilesc viaţa normală.

Citeşte şi: Maia Sandu, în Parlamentul României: Războiul este tot mai aproape, rachetele ruseşti care ţintesc infrastructura ucraineană cad şi pe pământul nostru

”Aceeaşi recunoştinţă pentru cei care, fiecare la nivelul său, garantează că va exista cu siguranţă un răspuns la terorişti. Va exista un răspuns pe câmpul de luptă. Şi vreau să vă reamintesc că nivelul total al pierderilor de personal ale ocupanţilor ruşi este de aproape 72.000 de persoane. Va exista un răspuns la terorişti şi în relaţiile internaţionale. Izolarea internaţională completă a statului terorist este doar o chestiune de timp. Va exista un răspuns în domeniul răspunderii penale – toţi cei implicaţi în teroarea rusă, toţi cei care au organizat, executat şi justificat-o, vor răspunde pentru aceasta în faţa instanţei internaţionale. Fiecare nou atac rusesc asupra ţintelor noastre civile nu face decât să faciliteze şi să apropie consensul internaţional privind responsabilitatea Rusiei”, spune Zelenski.

El menţionează că ”fragmentele rachetei ruseşti care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova nu fac decât să ne reamintească cât de important este să ne protejăm împreună de acest rău – de prigoană, care nu recunoaşte nici frontierele de stat, nici valorile umane”.

”Astăzi, prim-ministrul Republicii Cehe a vizitat Ucraina – unul dintre cei mai mari prieteni ai noştri. Republica Cehă deţine în prezent preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi iată cum tratează Rusia structurile europene: în timpul vizitei reprezentantului ceh – 55 de rachete de croazieră. Cu toate acestea, indiferent de ceea ce cred cei de la Moscova, Ucraina are grijă de ea însăşi şi îşi face treaba”, a mai spus Zelenski în mesaj.

Preşedintele Ucrainei anunţă că a semnat o declaraţie specială cu prim-ministrul privind integrarea euro-atlantică a ţării noastre. Republica Cehă a confirmat că va sprijini aderarea Ucrainei la NATO.

”Declaraţia conţine, de asemenea, direcţii specifice ale cooperării noastre pentru punerea în aplicare a standardelor NATO în Ucraina. Începem activitatea de semnare a unor astfel de declaraţii cu toţi membrii Alianţei”, precizează el.

Zelenski mai spune că a avut o convorbire cu cancelarul german Scholz. I-am mulţumit pentru sistemul de apărare aeriană IRIS-T furnizat şi l-a informat cu privire la rezultatele obţinute de sistemul german.

”Am discutat despre posibilităţile de creştere a sprijinului german pentru Ucraina, în special în ceea ce priveşte refacerea infrastructurii noastre după atacurile teroriste. Am discutat, de asemenea, cu secretarul general al ONU, António Guterres. L-am informat cu privire la noul nivel de escaladare din cauza acţiunilor Rusiei. Teroarea împotriva instalaţiilor energetice ucrainene, mai mult, pe fondul încercărilor Rusiei de a exacerba criza alimentară globală, indică în mod clar că Rusia va continua să se opună întregii comunităţi internaţionale. Şi dacă este aşa, Rusia nu ar trebui să aibă loc în Consiliul de Securitate al ONU şi în toate celelalte structuri internaţionale. Le sunt recunoscător atât domnului Scholz, cât şi domnului Guterres pentru susţinerea acţiunilor noastre menite să menţină iniţiativa de export de cereale şi să prevină răspândirea foametei pe scară largă în unele regiuni ale lumii. Este foarte important acum să prevenim această destabilizare globală pe care o urmăreşte Rusia. Şi noi o putem preveni”, arată el.

Citeşte şi: Joe Biden şi-a pierdut răbdarea şi s-a răstit la Zelenski. Ce l-a deranjat pe preşedintele SUA la omologul său din Ucraina