Zelenski: ”Moscova duce o luptă pentru o catastrofă globală!”. Atacurile rusești au afectat peste 40.000 de tone de cereale transportate pe Dunăre

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că este foarte important ca lumea să nu se obişnuiască cu teroarea rusească şi că, prin ultimele atacuri ale Moscovei, Rusia a demonstrat că vizează întreținerea unei crize mondiale.

03 aug. 2023, 08:41
Zelenski: ”Moscova duce o luptă pentru o catastrofă globală!”. Atacurile rusești au afectat peste 40.000 de tone de cereale transportate pe Dunăre

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis miercuri seară, că în noaptea precedentă au fost lansate 37 de drone Shahed, unele fiind doborâte, însă nu toate. Din fericire, nu au fost oameni răniţi, a spus el, dar au existat lovituri în regiunile sudice – Odesa şi alte porturi.

”Facem tot ce putem cu partenerii noştri pentru a spori livrările de sisteme de apărare anti-aeriană. Este foarte important ca lumea să nu se obişnuiască cu această teroare rusească. Fiecare lovitură este o problemă comună. Nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru toţi din lume a căror stabilitate Rusia încearcă să o distrugă atacând porturile şi infrastructura noastre. Acum, pentru statul rus, aceasta este o luptă nu doar împotriva libertăţii noastre, nu doar împotriva statului nostru. Moscova duce o luptă pentru o catastrofă globală: aceşti nebuni au nevoie ca piaţa alimentară mondială să se prăbuşească – ei au nevoie de crize ale preţurilor, de întreruperi ale livrărilor. Cineva la Moscova crede că pot face bani din asta… Cineva de la Moscova speră că ei vor putea negocia pentru ceva… Acestea sunt nişte speranţe foarte, foarte periculoase”, a susţinut el, potrivit News.ro.

Zelenski a adăugat că a avut o întâlnire cu şefii tuturor misiunilor diplomatice ucrainene, în Transcarpatia, enumerând mai multe realizări pe plan diplomatic, între care şi recunoaşterea de către 17 state a Holodomorului ca genocid, de la începutul războiului pe scară largă.

”Acum sunt noi misiuni pentru diplomaţii ucraineni – să atragă producţia industriei de apărare în Ucraina… echipamente, artilerie, proiectile. Să extindă misiunile de antrenament pentru luptătorii noştri. Să asigure livrarea de F-16. Rachete cu rază lungă de acţiune pentru Ucraina. Şi întotdeauna – absolut întotdeauna – decizii politice în favoare ţării noastre, a libertăţii noastre. Lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană este o misiune pentru acest an. Pregătirea relaţiilor cu NATO este de asemenea o sarcină care trebuie îndeplinită de diplomaţii noştri”, a arătat preşedintele ucrainean.

Citește și: Klaus Iohannis: „Atacurile continue ale Rusiei în apropierea României sunt inacceptabile”

El a menţionat că a avut loc şi o şedinţă la care s-a discutat despre situaţia de securitate şi socială din Transcarpatia, inclusiv despre relocarea companiilor şi crearea de noi locuri de muncă, facilităţi pentru reabilitarea luptătorilor.

Infrastructura portuară ucraineană de pe Dunăre, care este crucială pentru exporturile de cereale, a fost afectată de atacurile nocturne ruseşti de miercuri, a declarat procurorul general ucrainean, scrie Le Figar.

„Inamicul a atacat instalaţiile portuare şi infrastructura industrială de pe Dunăre”, a precizat procuratura pe Telegram, adăugând că „în urma atacurilor, au fost avariate sau distruse un lift, magazii de cereale, rezervoare ale terminalului de marfă, depozite şi spaţii administrative”.

Aceste atacuri ruseşti au „deteriorat” aproape 40.000 de tone de cereale, a anunţat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. El a precizat că cerealele erau destinate ţărilor africane, Chinei şi Israelului.

În zori, atacuri cu drone ruseşti au vizat şi infrastructuri portuare din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei, provocând pagube materiale, dar fără victime, potrivit autorităţilor. Drone explozive Shahed de fabricaţie iraniană, lansate din Marea Neagră, au vizat Odesa, a precizat armata ucraineană pe Telegram. „Ţinta evidentă a inamicului a fost infrastructura portuară şi industrială a regiunii. Forţele de apărare aeriană au lucrat neobosit timp de aproape trei ore”, a explicat aceasta.

„Atacul a provocat incendii în instalaţiile industriale şi portuare, iar un ascensor a fost avariat”, a adăugat armata, care a precizat că pentru moment nu au fost raportate persoane rănite.

Forţele ruse au lovit de mai multe ori în ultimele săptămâni infrastructura portuară ucraineană de la Marea Neagră, în special la Odesa, de unde se exportau cereale ucrainene în restul lumii.

Un alt atac major cu drone explozive a vizat în cursul nopţii capitala Kiev. Potrivit şefului administraţiei militare a capitalei, Serghei Popko, grupuri de drone Shahed, venite din mai multe direcţii, au intrat simultan pe cerul capitalei. „Toate ţintele – mai mult de zece drone – au fost detectate şi distruse la timp”, a declarat el pe Telegram.

Citește și: Atac la 60 km de România! Rusia a bombardat porturile ucrainene de la Dunăre, exploziile s-au văzut de la Tulcea