Zelenski: Ucraina va lupta pentru „fortăreaţa” Bahmut cât de mult timp va putea VIDEO

Oraşul Bahmut a devenit în ultimele luni punctul central al rezistenţei ucrainene faţă de invazia Rusiei. Oficialii ruşi spun că forţele Moscovei înconjoară Bahmutul din mai multe direcţii şi luptă pentru a prelua controlul.

04 feb. 2023, 17:52
Zelenski: Ucraina va lupta pentru „fortăreaţa” Bahmut cât de mult timp va putea VIDEO

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina va lupta pentru a păstra oraşul-„fortăreaţă” Bahmut, din estul ţării, atât timp cât va putea şi a îndemnat Occidentul să furnizeze arme cu rază lungă de acţiune pentru a ajuta Kievul să împingă forţele ruseşti din regiunea Donbas, relatează CNN.

Război în Ucraina. Alertă galbenă, forţele lui Zelenski au bombardat o fabrică de pe teritoriul Rusiei
„Nimeni nu va renunţa la Bahmut. Vom lupta cât de mult timp vom putea. Noi considerăm Bahmut fortăreaţa noastră”, a declarat Zelenski la conferinţa de presă comună cu liderii UE, Ursula von der Leyen şi Charles Michel.

„Dacă (livrările) de arme vor fi accelerate, în special arme cu rază lungă de acţiune, nu numai că nu vom părăsi Bahmut, dar vom începe să eliberăm Donbasul, care este ocupat din 2014”, a spus Zelenski.

Oraşul Bahmut a devenit în ultimele luni punctul central al rezistenţei ucrainene faţă de invazia Rusiei. Oficialii ruşi spun că forţele Moscovei înconjoară Bahmutul din mai multe direcţii şi luptă pentru a prelua controlul asupra unui drum care este, de asemenea, o rută importantă de aprovizionare pentru forţele ucrainene.

Zelenski a spus că Rusia va continua să avanseze în est, dar a dat asigurări că forţele ucrainene vor putea rezista până la sosirea mai multor arme occidentale.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev ameninţă: „Toată Ucraina care rămâne sub jugul Kievului va arde”
El spune că la Bahmut, Rusia vrea să se răzbune pentru eşecurile sale militare. „Rusia vrea să se răzbune. Răzbunare în est, unde nu au reuşit. Vor să cucerească estul. Sarcina noastră este să nu le oferim această şansă, prin întărirea armatei noastre cu armele necesare. Cred că avem toate şansele”, a declarat Zelenski.

Oficialii ucraineni au declarat în ultimele săptămâni că Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă de primăvară.

 

Ucraina şi Rusia au făcut schimb de prizonieri; trupurile unor voluntari britanici au fost predate

Ucraina şi Rusia au făcut schimb de aproape 200 de prizonieri de război într-o operaţiune anunţată separat de ambele părţi sâmbătă, în cadrul acestui schimb fiind predate şi trupurile a doi voluntari britanici care au fost trimise în Ucraina, relatează Reuters.

Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Andriy Yermak, a spus că 116 ucraineni au fost returnaţi, în timp ce agenţiile de presă ruse au citat ministerul Apărării de la Moscova afirmând că 63 de prizonieri ruşi au fost eliberaţi.

„Am reuşit să obţinem116 dintre oamenii noştri, apărători ai Mariupol, partizani din Herson, lunetişti din Bahmut şi alţi eroi ai noştri”, a scris Yermak pe Telegram.

Yermak a spus, de asemenea, că trupurile voluntarilor britanici în domeniul umanitar Andrew Bagshaw şi Chris Parry au fost trimise înapoi în Ucraina.

Bagshaw şi Parry au fost ucişi în timpul unei tentative de evacuare umanitară în estul Ucrainei în ianuarie, a spus anterior
familia lui Parry.

Şaizeci şi trei de prizonieri de război ruşi au fost eliberaţi ca urmare a unui proces complex de negocieri cu Ucraina, au informat agenţiile de presă ruse, citând Ministerul Apărării de la Moscova.

Grupul de militari ruşi eliberaţi include persoane din „categoria sensibilă”, al căror schimb a fost posibil prin medierea Emiratelor Arabe Unite (EAU), au adăugat agenţiile citate.