Zelenski: „Vom elibera Mariupol pentru a treia oară! Nu vom permite ca acest oraș să fie mort”

Preşedintele Ucrainei a adăugat că armata ucraineană va veni și la Herson, iar locuitorii se vor întâlni cu armata ucrianeană.

13 iun. 2022, 23:28

Zelenski pierde bucată după bucată din Ucraina, dar rămâne optimist. „Vom veni la Mariupol. Și vom elibera orașul pentru a treia oară. A fost eliberat de naziști în 1943 printr-o operațiune strălucitoare. În 2014, în această zi, 13 iunie, datorită curajului „Azov” și al altor unități, Mariupol a fost eliberat pentru a doua oară. El a fost eliberat de militanți, care la acea vreme nu erau încă pe deplin conștienți la ce îi trimitea statul rus. Și acum văd orașul Mariupol ars. Ei văd de ce au venit rușii acolo. Dar nu vom permite ca acest oraș să fie mort. Ne vom întoarce. Cu siguranță”, a spus Zelenski.

Zelenski, anunţ înfiorător la miezul nopţii, pierderi masive pentru armata Ucrainei
El a adăugat că este necesare doar un număr suficient de arme pentru a asigura acest lucru. „Avem parteneri, avem arme. În cantități suficiente. Și muncim în fiecare zi pentru a avea voința politică de a ne furniza aceste arme”, a subliniat șeful statului.

El a adăugat că armata ucraineană va veni și la Herson, iar locuitorii se vor întâlni cu armata ucrianeană. „Eșecul ocupanților, care au încercat să sărbătorească așa-numita zi a Rusiei, demonstrează doar că Hersonul este un oraș ucrainean. Iar locuitorii vor petrece doar sărbătorile ucrainene”, a spus președintele.

Potrivit acestuia, armata ucraineană va veni la Melitopol și va reda tuturor locuitorilor posibilitatea de a trăi fără teamă.

„Toți colaboratorii care amenință acum că vor lua pământ fermierilor din Melitopol și din alte districte din Zaporoje sunt foarte probabil să se regăsească în acest pământ”, a spus Zelenski.

Președintele a menționat și de Energodar în discursul său. „Vreau să repet tuturor celor din oraș care au ieșit în stradă împotriva armatei ruse, care refuză să coopereze cu ocupanții și care ne așteaptă astăzi. Vreau să repet că nu am uitat nicio zi de Energodarul nostru”, a spus el.

Zelenski a adăugat: „Trebuie să înțelegem că ocupanții țin teritoriul ocupat nu doar într-o blocada informațională. Aș numi-o o blocada civilizațională”.

Război în Ucraina, Bombardamente puternice luni seara, toate podurile din Severodoneţk au fost distruse!
Potrivit acestuia, invadatorii încearcă să-i facă pe oameni să nu știe doar nimic despre Ucraina și despre cum încercăm noi să ne eliberăm teritoriul, dar nici să nu se gândească la revenirea la viața normală.

„În unele zone, ocupanții împiedică în mod deliberat restabilirea alimentării cu energie electrică. În multe comunități, pur și simplu au blocat comunicarea. Televizorul nostru este oprit. Au închis tot și pur și simplu nu oferă nici măcar coridoare umanitare ca să putem aduce oamenilor măcar bunuri de bază și medicamente”, a spus președintele.

De la jumătatea lui aprilie 2014, clădirea consiliului orașului și alte facilități cheie din Mariupol erau sub controlul forțelor de ocupație ruse, în oraș existau doar „fortificații”. Pe 13 iunie 2014, Mariupol a fost eliberat.