Zgârie-norii „verzi” înlocuiesc pădurile. Ştiinţa ne arată cum oraşele pot salva mediul mai bine decât copacii

Firma americană de arhitectură și inginerie Skidmore, Owings & Merrill (SOM) a lansat o idee inovatoare și interesantă: o rețea conceptuală de clădiri care absorb carbon din atmosfera înconjurătoare.

03 dec. 2021, 09:34
Zgârie-norii „verzi” înlocuiesc pădurile. Ştiinţa ne arată cum oraşele pot salva mediul mai bine decât copacii

Din motive mai mult decât evidente datorate urgenței climatice în care ne aflăm, eforturile de reducere a amprentei de carbon în sectorul construcțiilor – care este responsabil pentru 40% din emisiile globale de carbon – au devenit din ce în ce mai numeroase. Una dintre propuneri ar putea marca un uriaş pas înainte legat de emisiile de carbon, deoarece un proiect care are în centru zgârie-norii, Urban Sequoia, poate reduce această cantitate cu rezultate mai mult decât semnificative.

Deși poate părea paradoxal termenul „sequoia urban” – numit după cei mai înalți copaci din lume – designerii săi susțin că aceste clădiri pot elimina până la 1.000 de tone de carbon din atmosferă , ceea ce ar fi echivalent cu efectul a 48.500 de copaci. Și ținând cont de faptul că, pe măsură ce populația urbană este în creștere, în următoarele decenii, este de așteptat ca, până în 2060, să fie nevoie de încă 230 de miliarde de metri pătrați de clădiri noi . Aceasta ar putea fi o opțiune de luat în considerare, scrie Designboom.

„Puterea acestei idei este cât de realizabilă este”, a spus directorul SOM, Yasemin Kologlu . „Propunerea noastră adună noi idei de design, cu soluții bazate pe natură, tehnologii emergente și actuale de absorbție a carbonului și le integrează în moduri nemaivăzute până acum în mediul de construcție. Este o cale către un viitor mai durabil, care poate fi accesată astăzi. Imaginați-vă o lume în care o clădire ajută la vindecarea planetei”, adaugă el.

Citeşte şi Un zgârie-nori de aproape 300 de metri a început să se clatine ameninţător, la Shenzhen. Lumea a intrat în panică şi a luat-o la goană pe stradă VIDEO

Zgârie-norii verzi ar fi construiţi din materiale ecologice, cum ar fi cânepă , lemn și bio-ciment, pentru a reduce amprenta de carbon a construcției cu 50% pentru început, în comparație cu materialele tradiționale precum betonul și oțelul. Mai mult, o abordare progresivă ar putea reduce emisiile din construcții cu 95%.

Designul acestui prototip de zgârie-nori verde, care ar putea absorbi până la 1.000 de tone de carbon pe an , ar putea fi aplicat clădirilor de toate tipurile și dimensiunile.

Citeşte şi Cea mai înaltă clădire din UE este un zgârie-nori din Varşovia. Dezvoltatorul i-a mai adăugat un turn de 80 de metri FOTO