Zgonea: Băsescu e deranjat de Codul de Conduită al parlamentarilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat, luni, că Traian Băsescu a fost deranjat de elaborarea Codului de Conduită al parlamentarilor şi i-a forţat pe cei doi lideri de grup PDL să-şi retragă semnăturile, "atacând-o pe Monica Macovei că nu a sărit la gâtul senatorului Rădulescu", potrivit Mediafax.

16 dec. 2013, 16:37
Zgonea: Băsescu e deranjat de Codul de Conduită al parlamentarilor

„Pentru prima dată de când este preşedinte, Senatul şi Camera Deputaţilor au reuşit ca toţi liderii grupurilor parlamentare să semneze o modificare la Statutul senatorilor şi deputaţilor în conformitate cu angajamentele europene. Parlamentul devenea un partener credibil în ochii Comisiei Europene. L-a deranjat pe domnul Băsescu care i-a forţat pe cei doi lideri, neregulamentar, să-şi retragă semnăturile pe o iniţiativă legislativă şi a ameninţat unul dintre lideri, atacând-o pe Monica Macovei de ce nu a sărit de gâtul domnului senator Rădulescu. Sunt evenimente importante pentru opinia publică şi trebuie să ne aducem aminte”, a afirmat Zgonea.

El a adăugat că liderii grupurilor parlamentare PDL şi-au retras semnăturile, la 3 zile, de pe proiectul Codului de Conduită, pentru că „nu făcea parte din strategia lui Traian Băsescu”. El a mai spus că „iar au început cuvintele cheie «superimunitatea parlamentarilor», care sunt aceleaşi poveşti auzite de la Traian Băsescu”.

Liderii grupurilor parlamentare ale PDL – Cristian Rădulescu (Senat) şi Mircea Toader (Camera Deputaţilor) – au demisionat luni din funcţii, un anunţ în acest sens fiind făcut de preşedintele PDL Vasile Blaga, după şedinţa Colegiului Director al partidului.

Blaga a precizat că până la începutul anului viitor conducerea grupurilor va fi asigurată de către vicelideri.
,Preşedintele PDL a spus că liderii de grup nu au votat pentru niciunul din articolele care modifică Codul Penal şi şi-au retras semnăturile de săptămâna trecută de pe proiectul privind Codul de conduită al parlamentarilor, dar şi-au dat demisia din funcţii pentru că au considerat că au adus „atingere” imaginii partidului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, că Monica Macovei nu a luat nicio atitudine publică când liderii grupurilor PDL a semnat în Parlament, alături de PSD şi PNL, „pentru reducerea atribuţiilor ANI”, adăugând: „Mi se pare cam mult pentru un loc eligibil”.

În replică, Blaga declara că „înainte de a face procese de intenţie” şeful statului „ar trebui să se informeze”.

Blaga spunea că liderii de grup ai PDL au fost în discuţia Biroului Permanent Naţional al partidului şi au primit reproşuri şi urmează să suporte sancţiuni pentru că îşi puseseră semnătura pe un proiect de lege al USL.