Zgonea, scrisoare către Băsescu cu privire la organizarea unui referendum pe tema Roşia Montană

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, i-a trimis, marți, o scrisoare președintelui Traian Băsescu, în care își manifestă interesul pentru organizarea unui referendum național pe tema Roșia Montană.

03 sept. 2013, 14:55
Zgonea, scrisoare către Băsescu cu privire la organizarea unui referendum pe tema Roşia Montană

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu la „Adevărul”, că este în continuare un susţinător al mineritului şi că nu exclude organizarea unui referendum pe tema Roşia Montană odată cu alegerile europarlamentare.

CITEŞTE ŞI Vasile Blaga: PDL susţine un referendum pe subiectul Roşia Montană

În acest context, Valeriu Zgonea îi adresează președintelui rugămintea de a transmite programul pe care îl are în vedere privind organizarea acestui referendum. Preşedintele Camerei Deputaţilor menţionează că dezbaterea parlamentară pe proiectul Roşia Montană ar putea să aibă loc după organizarea unui referendum naţional pe această temă.

„Domnule preşedinte, am luat notă de declaraţiile publice în care aţi anunţat disponibilitatea de a demara un referendum naţional privind realizarea proiectului de investiţii de la Roşia Montană. De asemenea, Guvernul României a transmis Parlamentului spre dezbatere publică, un proiect de lege referitor la acelaşi proiect. Consider că demersul dumneavoastră de a organiza un referendum pe această tema este unul salutar. Interesul public deosebit pentru acest proiect, care presupune demararea unei investiţii importante legate de resursele de aur din zona Roşia Montană, justifică consultarea cetăţenilor prin referendum.

Prin urmare, vă adresez rugămintea de a ne transmite etapele pe care le aveţi în vedere pentru concretizarea demersului, respectiv organizarea referendumului naţional. Consder că dezbaterea în Parlament a acestui proiect de lege ar putea să survină după organizarea referendumului. Vreau să vă asigur de susţinerea noastră, inclusiv în preluarea ulterioară în dezbaterea din Parlament a rezultatelor acestui referendum pentru integrarea sa în proiectul de lege privind Roşia Montană”, se arată în scrisoarea trimisă de Zgonea.