Zgonea: Votul prin corespondenţă nu se poate face doar pentru diaspora. Se face pentru toţi cetăţenii României

Votul prin corespondenţă nu se poate face doar pentru diaspora, a declarat miercuri Valeriu Zgonea, preşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru Comisiei parlamentare speciale pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, informează Agerpres.
Filip Stan
14 ian. 2015, 17:53
Zgonea: Votul prin corespondenţă nu se poate face doar pentru diaspora. Se face pentru toţi cetăţenii României

„Votul prin corespondenţă nu se poate face doar pentru diaspora. Votul prin corespondenţă se face pentru un anumit tip de scrutin, pentru toţi cetăţenii României. Asta e o chestie foarte grea, altfel ar fi neconstituţional”, a precizat Zgonea la finalul unei reuniuni a comisiei parlamentare.

El a arătat că securitatea este stabilită prin măsurile prevăzute în textul de lege.

„Au fost foarte multe elemente acuzate de către participanţii la un vot prin corespondenţă în Spania, Italia sau Mare Britanie, de aceea comisia a scris ambasadelor şi a cerut suport din partea parlamentelor naţionale din UE cu privire la această chestiune. Mai mult, am cerut suport şi din partea ambasadei SUA. Anul trecut, undeva în decembrie, a venit acest suport, a fost distribuit către toţi membrii comisiei, astfel încât să vedem cum este votul electronic şi votul prin corespondenţă în Statele Unite. (…) Inventivitatea omului este foarte mare. Noi dorim să fie un vot securizat şi trebuie să înţelegem cu toţii că, în momentul în care faci vot electronic sau vot prin corespondenţă, o parte din securitatea pe care tu o ai ca cetăţean cu privire la modul în care votezi se pierde. Trebuie să acceptăm acest lucru”, a spus Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că s-a discutat şi despre aglomeraţia la secţiile vot din străinătate.

„Am discutat să putem să creăm acolo atâtea secţii de vot, astfel încât oamenii pe parcursul zilei să poată să aibă acces. (…) Sunt câteva chestiuni pe care trebuie să le discutăm cu MAE, MAI, astfel încât ei să aibă memorandumurile stabilite până la începerea campaniei electorale cu statele respective în care comunităţile de migraţie româneşti sunt foarte mari. De aceea am spus că MAE trebuie să fie prezent, şi Ministerul de Interne. Dacă ai, de exemplu, un acord cu Spania sau Italia şi îşi permite să facă secţii de vot în anumite zone, atunci accesul comunităţilor românilor de migraţie care sunt pe teritoriul statului respectiv european legal poate să se ducă în secţia de vot, pentru că noi trebuie să aplicăm pe un alt teritoriu o lege românească. Noi avem obligaţii, angajamente pe tratat şi pe bilateral şi trebuie să facem acest lucru”, a explicat Zgonea.

El a subliniat intenţia parlamentarilor din comisie de a asigura acces la urne, mai ales pentru alegerea preşedintelui, pentru românii din străinătate.

„La Camera Deputaţilor şi Senat e mai uşor, pentru că avem mandate pentru diaspora. Acesta este o chestiune pe care trebuie să o reglementăm de urgenţă, pentru că a fost principala nemulţumire la alegerile de pe 16 noiembrie. Eu, personal, sunt de acord cu orice modificare a legii care permite ca toţi cetăţenii României să aibă acces la vot în ziua votului. Noi trebuie să ne gândim care este principala obligaţie din textul de lege şi ce au spus românii nemulţumiţi. Au spus aşa: au fost zone în care cetăţenii români nu au avut secţii de vot, deşi au solicitat. Trebuie să ne uităm la actuala legislaţie, să vedem cine are responsabilitate şi împreună cu instrumentele noastre să modificăm legea, astfel încât, în timp util, AEP, MAE, MAI să poată să propună secţii de vot în zonele în care sunt comunităţi româneşti. Votul prin corespondenţă este după ce asiguri toate condiţiile”, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Întrebat dacă această comisie va reglementa în final votul prin corespondenţă, Zgonea a arătat: „Este prioritatea zero”.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Zonele preferate de căpușe în curte și grădină. Cum le identifici și le elimini
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Dezastrul economic prefigurat în România vine cu primele informații oficiale
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Pensionarii care trebuie să meargă la Casa de Pensii. Riscă să își piardă beneficiile din mai 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Câţi ani trebuie să fi fost căsătorit pentru ca soţul supraviețuitor să obţină pensie de urmaş. Legea Pensiilor 2025 este foarte clară din acest punct de vedere
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică