Zi istorică în Muntenegru. Parlamentul a aprobat aderarea ţării la NATO

Parlamentul din Muntenegru, reunit vineri în capitala istorică a țării, Cetinje, a aprobat aderarea fostei republici iugoslave la NATO, ultima etapă înainte de aderarea propriu-zisă la Alianța militară nord-atlantică, relatează AFP și DPA.

28 apr. 2017, 15:44
Zi istorică în Muntenegru. Parlamentul a aprobat aderarea ţării la NATO

Muntenegrul speră să poată deveni oficial membră a NATO la summitul organizației care are loc în mai la Bruxelles. Mai trebuie ca până atunci două din cele 28 de state membre ale Alianței, Spania și Olanda, să adopte documentul aprobat vineri de legislativul muntenegrean. Ulterior, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, va adresa Muntenegrului o scrisoare oficială de invitație la aderare.

Deputații opoziției, care boicotează lucrările parlamentului muntenegrean, nu au luat parte la ședința de la Cetinje. În schimb, circa 200 de simpatizanți ai Frontului Democratic (FD), principalul partid al opoziției proruse, au manifestat în capitala istorică a țării împotriva aderării sale la alianță.

„Nu vom recunoaște decizia parlamentului, aveți mâinile pătate de sânge, ridicând mâna în favoarea NATO bombardați din nou Muntenegrul, Serbia. (…) Este un act de înaltă trădare”, a declarat Milan Knezevic, unul din liderii FD, în timp ce un grup de manifestanți incendiau un drapel al Alianței. FD cere insistent organizarea unui referendum cu privire la aderarea la NATO, transmite Agerpres.

Milan Knezevic și un alt lider al FD, Andrija Mandic, sunt inculpați în cadrul unei anchete privind lovitura de stat pe care puterea afirmă că a dejucat-o în ziua alegerilor legislative din octombrie anul trecut.

Deputații muntenegreni au intrat vineri în clădirea parlamentului însoțiți de huiduielile manifestanților, care strigau „Hoți”, „Trădători” și „Asasini”.

Fostul premier iugoslav Momir Bulatovic s-a declarat în ce-l privește „trist și umilit” și a calificat dorința puterii de a susține aderarea Muntenegrului la NATO drept o „înșelătorie bazată pe forță și minciună”

În schimb, premierul muntenegrean Dusko Markovic a insistat, în parlament, asupra avantajelor pe care le va aduce aderarea micului stat balcanic cu puțin peste 600.000 de locuitori, ca și asupra faptului că aderarea „va avea un puternic efect pozitiv” asupra Balcanilor Occidentali.

Aderarea Muntenegrului va întări și mai mult prezența în Balcani a alianței militare nord-atlantice, din care fac deja parte Grecia, Croația și Albania, amintește France Presse.


loading...
Partenerii noștri