ZI ISTORICĂ! Regele Charles al III-lea, încoronat la Westminster Abbey. Alături i-a fost Camilla, Regina Consoartă

Este zi istorică, astăzi, pentru Marea Britanie. Regele Charles al III-lea a fost încoronat. A urcat oficial pe tron, după moartea mamei sale, Regina Elisabeta. Alături i-a fost Camilla, Regina Consoartă.

06 mai 2023, 12:07

UPDATE: Regele Charles al III-lea şi regina Camilla au salutat mulţimea de la balconul Palatului Buckingham.

Alături de rege şi regină, la balconul Palatului Buckingham au apărut moştenitorul tronului, prinţul William, şi alţi membri seniori ai familiei regale, însă prinţul Harry, fiul cel mic al regelui, a fost absent, transmite Agerpres.

Regele Charles al III-lea a fost încoronat monarh al naţiunii, când arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, i-a aşezat pe cap coroana somptuoasă din secolul al XVII-lea a Sfântului Edward, în cel mai important moment ceremoniei solemne de la Westminster Abbey, în inima capitalei britanice.

Știre inițială:

Regele Charles al III-lea va fi încoronat sâmbătă la Westminster Abbey, care va găzdui prima ceremonie de încoronare din ultimii 70 de ani, după cea a Reginei Elisabeta a II-a din 1953, urmărită de peste 20 de milioane de oameni din Marea Britanie.

Regele Charles al III-lea a ales să aibă o ceremonie mai restrânsă, mai scurtă și mai diversă față de cea pe care a avut-o mama lui în 1953. Astfel, doar 2.000 de persoane au primit invitația la ceremonia de la Londra, de patru ori mai puțini decât în urmă cu șapte decenii.

Evenimentul a început la ora 6 dimineata, 8 ora României, cu deschiderea zonelor de vizionare de-a lungul traseului procesiunii.

Iată întregul program al zilei

-ora 6.00 la Londra (8.00 în România): sunt deschise zonele de vizionare de-a lungul traseului procesiunii;

orele 7.15 – 8.30 (9.15 – 10.30 în România): Oaspeții de la Westminster încep să sosească la punctele de control de securitate din Victoria Tower Gardens;

– ora 9.00 (11.00 în România): Congregația este așezată în interiorul Abației;

– ora 9.45 (11.45 în România): Escorta suveranuluii începe să se adune pentru Procesiunea Regelui de la Palatul Buckingham;

-orele 9.30 – 10.45 (11.30 – 12.45 în România): Sosesc șefi de stat, membri ai familiilor regale străine, membri ai familiei regale britanice, reprezentanți ai guvernelor externe, miniștri ai guvernului britanic, premieri și foști premieri;

-ora 10.20 (12.20 în România): Procesiunea Regelui. Regele și regina călătoresc de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey;

-ora 11.00 (13.00 în România): Începe ceremonia de încoronare.

După slujbă va avea loc Procesiunea Încoronării, când regele și regina se vor întoarce de la Westminster Abbey la Palatul Buckingham. Mai apoi, aceștia vor saluta mulțimile de la balconul Palatului.

Ciprian Vîrlan, singurul jurnalist român acreditat la Palatul Buckingham, va transmite pentru România TV

Ciprian Vîrlan

este singurul jurnalist român care va avea acces la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea, care se va desfăşura la Palatul Buckingham, apoi la Catedrala Westminster din Londra.

Ciprian Vîrlan va transmite pentru România TV principalele momente ale acestui eveniment istoric, la care participă mari lideri şi celebrităţi din toate colţurile lumii. În acest moment, perimetrul Palatului Buckingham este cea mai securizată zonă din Regatul Unit.