Zi liberă pentru cine se vaccinează în timpul săptămânii. Alte facilităţi propuse pentru vaccinare

Social-democratul a cerut autorităţilor să adapteze campania de vaccinare momentului pentru a reveni la viaţa pe care am avut-o înaintea pandemiei de coronavirus.

28 apr. 2021, 13:42
Zi liberă pentru cine se vaccinează în timpul săptămânii. Alte facilităţi propuse pentru vaccinare

Zi liberă pentru cine se vaccinează. Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat miercuri că autorităţile ar putea adapta campania de vaccinare, în contextul în care numărul persoanelor interesate de vaccinare scade, chiar dacă numărul dozelor de vaccin este mai mare. Rafila este de acord chiar şi cu o zi liberă pentru cei care se vaccinează în timpul săptămânii şi poate se tem de reacţii adverse.

„Aş vrea să sugereze autorităţilor să adapteze campania de vaccinare momentului actual când, în mod evident, numărul celor interesaţi scade rapid, numărul vaccinurilor disponibile este tot mai mare şi centrele de vaccinare trebuie să fie foarte la îndemână populaţiei în această perioadă. În mediul rural absolut obligatoriu trebuie găsită o soluţie de colaborare cu autorităţile locale, iar aceste centre mobile de vaccinare care se intenţionează să fie trimise trebuie să ajungă acolo când situaţia e pregătită la nivelul fiecărei comune. Trebuie să existe o peridiocitate fixă pentru ca aceste centre de vaccinare să fie cunoscute de locuitori, pe deoparte, şi în parteneriat sau fără, dar de obicei în parteneriat cu medicii de familie, cred că se pot obţine bune rezultate în mediul rural. O altă sugestie e încurajarea agenţilor economici din zona serviciilor de alimentaţie publică să îşi vaccineze personalul, să îi consilieze încât toţi angajaţii, dacă se poate, sau majoritatea să fie vaccinaţi. Astfel de unităţi ar putea să fie promovate ca unităţi care oferă servicii de diverse naturi sau de alimentaţie publică fără risc pentru cei care intră în aceste unităţi. Cred că este o foarte bună posibilitate ca acest lucru să se întâmple”, a precizat Rafila.

Ce se întâmplă cu pașaportul de vaccinare în România! Klaus Iohannis: ”Nu putem împărți cetățenii în două categorii”

Zi liberă pentru cine se vaccinează a propus şi USR-PLUS. „Venim în faţa românilor cu un proiect care să încurajeze vaccinarea. Suntem conştienţi că e singura variantă pentru a scăpa de pandemie. La cerere, angajaţii vor avea o zi liberă pentru a se vaccina. Proiectul arată că USR PLUS şi coaliţia de guvernare se aşează pe drumul combaterii pandemiei. Ştim că sunt mulţi români care s-au vaccinat la centre în afara localităţii lor, aşa că venim în întâmpinarea acestei probleme cu o iniţiativă legislativă”, a transmis deputatul USR PLUS Radu Molnar, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Iniţiativa modifică Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi propune ca persoanele care se vaccinează să beneficieze de:

a) o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării, în cazul angajaţilor;

b) o zi scutire de frecvenţă, în ziua vaccinării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;

c) de asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, şi unul dintre părinţi în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani.

În proiectul deputaţilor USR PLUS, se menţionează că drepturile persoanelor se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia la care a fost efectuată vaccinarea.

„Ziua liberă pe care o pot cere angajaţii este valabilă atât pentru primul vaccin, cât şi pentru rapel. Am introdus şi posibilitatea unei zile libere pentru părinţi, pentru momentul în care va fi disponibilă vaccinarea pentru copii. În acel moment vor avea zi liberă dacă copilul va fi vaccinat, iar copiii vor avea absenţa la şcoală motivată”, a explicat deputata USR PLUS Oana Ţoiu, preşedinta Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.

Încă o zi liberă pentru o anumită categorie de angajaţi din România. Klaus Iohannis a promulgat legea