Ziaristul american acuzat de spionaj la Teheran primeşte verdictul unui tribunal special iranian

Verdictul în procesul corespondentului cotidianului Washington Post în Iran, Jason Rezaian, acuzat de 'spionaj' și închis de peste un an de zile, va fi dat 'într-o săptămână', a anunțat luni, pentru AFP, avocata jurnalistului, Leila Ahsan.

10 aug. 2015, 10:56
Ziaristul american acuzat de spionaj la Teheran primeşte verdictul unui tribunal special iranian

Avocata inculpatului a precizat că a prezentat luni dimineața apărarea jurnalistului americano-iranian, aceasta fiind a patru înfățișare a acuzatului în fața unui tribunal special din Teheran, începând din mai.

Potrivit avocatei, verdictul le va fi transmis acuzatului și apărării sale fără o nouă înfățișare și va putea fi contestat de acuzare în apel. ‘Aștept achitarea pentru clientul meu, pentru că el este nevinovat, complet nevinovat’, a afirmat Ahsan.

Jurnalistul, în vârstă de 39 de ani, este acuzat în mod concret de ‘spionaj’, ‘strângere de informații confidențiale’, ‘colaborare cu guverne ostile’ și ‘propagandă împotriva regimului’. El riscă până la 20 de ani de închisoare.

Închis la închisoarea din Evine, în nordul Teheranului, el dezminte categoric aceste acuzații, la fel ca familia și apropiații săi.

Citeşte şi O mărturie a unui străin, presupus spion CIA, prezentată la televiziunea de stat iraniană

‘Procedura secretă care a debutat la 29 mai este o farsă’, a afirmat, sâmbătă, Martin Baron, redactorul-șef al Washington Post, adăugând că un ‘jurnalist nevinovat’ se află la închisoare de peste un an de zile.

Jason Rezaian a fost arestat în iulie 2014, la domiciliul său din Teheran, când era corespondentul în Iran al Washington Post de peste doi ani.

Potrivit Leilei Ahsan, anunțarea verdictului în procesul împotriva lui Jason Rezaian ar trebui să fie urmată — la o dată nedeterminată — de un proces al soției sale, jurnalista Yeganeh Salehi, și a unei fotografe de presă, arestate în același timp cu el.

Yeganeh Salehi a stat două luni și jumătate la închisoare, fiind apoi eliberată condiționat.