Zile de foc în România! ANM a emis alerte cod galben și portocaliu de caniculă. Vor fi temperaturi de 40 grade la umbră, dar și furtuni

Meteorologii ANM anunță încă două zile de caniculă în România. Valul de căldură se va menține în sudul, sud-estul, vestul și local în centrul teritoriului. Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități

18 iul. 2023, 10:01
Zile de foc în România! ANM a emis alerte cod galben și portocaliu de caniculă. Vor fi temperaturi de 40 grade la umbră, dar și furtuni

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de furtuni puternice pentru ziua de marți, 18 iulie, între orele 12 și 22. În intervalul menționat, local în Moldova, Dobrogea, precum și în jumătatea de est a Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30 l/mp) și grindină.

Citește și: Prognoza meteo pe două săptămâni: Cuptor peste România, disconfort termic până în august

În sud va fi caniculă. ANM a emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru marți și miercuri pentru val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat.

”Marți și miercuri, valul de căldură se va menține în sudul, sud-estul, vestul și local în centrul teritoriului. Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade”, a transmis ANM.

De asemenea, a fost emisă alertă COD PORTOCALIU de val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.
Marți, în Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei valul de căldură va persista și va fi caniculă. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22 de grade.

 

Valul de căldură și disconfortul termic vor persista, îndeosebi în regiunile sudice și în următoarele zile.

Citește și: O nouă săptămână de caniculă. Record de căldură în China: 52,2° Celsius

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI. Două zile de caniculă și aer irespirabil în Capitală

Valul de căldură se va menține și în București. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 38…39 de grade marți și de 36…37 de grade miercuri. Minimele termice vor fi în general de 19…21 de grade. Cerul va fi variabil, iar cu o probabilitate mai mare în noaptea de miercuri spre joi vor fi perioade cu înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.