ZILE LIBERE 2015: S-au stabilit sărbătorile legale pentru anul 2015

Calendar zile libere 2015 - Din 2015, vor fi mai multe zile libere stabilite drept sărbători legale, însă din 12 zile libere declarate prin lege, doar opt pică în cursul săptămâni.
Filip Stan
26 dec. 2014, 13:34
ZILE LIBERE 2015: S-au stabilit sărbătorile legale pentru anul 2015

Calendar zile libere 2015.  În 2015, numărul zilelor libere urcă la 12. Astfel, se va acorda o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, iar familiile cu trei sau mai mulţi copii vor avea două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, în funcţie de decizia angajatorului. De asemenea, de anul viitor, va mai fi zi liberă de 10 mai – Ziua Independenţei, de Ziua Înălţării Domnului, marcată la 40 de zile după Paști, dar şi de prima zi de şcoală. Dacă vor fi aprobate proiecte de lege, românii ar mai putea avea liber pe 24 ianuarie, dată la care se sărbătorește Unirea Principatelor Române din 1959 sau „Mica Unire”, scrie alba24.ro.

ZILE LIBERE 2015: De ce vor avea românii mai puţine libere anul viitor

Calendar zile libere 2015.Sărbătorile legale stabilite prin Codul Muncii sunt: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie- Sfântul Apostol Andrei, 1 Decembrie, două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Calendar zile libere 2015. Angajaţii care nu au liber de sărbătorile legale – unii salariaţi din mediul privat sau cei din sectoarele de activitate bugetară în care trebuie asigurată permanenţa – au drept de compensare cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

CALENDAR ZILE LIBERE 2015:

 • Anul Nou: 1 ianuarie – joi, 2 ianuarie – vineri
 • Paştele: 12 aprilie – duminică, 13 aprilie – luni
 • Ziua Internaţională a Muncii: 1 mai – vineri
 • Rusaliile: 31 mai – duminică, 1 iunie – luni
 • Adormirea Maicii Domnului: 15 august – sâmbătă
 • Sfântul Andrei: 30 noiembrie – luni
 • Ziua Naţională a României:  1 Decembrie – marţi
 • Crăciunul: 25 decembrie – vineri, 26 decembrie – sambata
 • Patru zile libere picau oricum în weekend
   
   

Calendar zile libere 2015 . La capitolul mini-vacanţe, în acest an, ultimele zile libere acordate angajaților de stat sunt în luna decembrie. Data de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, va pica într-o zi de luni, astfel că pe lângă liberul pe care îl primesc de la angajatori, românii se bucură din nou de un weekend prelungit.Iar la mijlocul lunii vine o binemeritată minivacanță cu ocazia sărbătorilor de Crăciun. Prima zi de Crăciun va cădea într-o zi de joi, iar a doua zi, vineri. Pe scurt angajații au patru zile de relaxare de sărbătorile de iarnă cu zilele de weekend.

Calendar zile libere 2015 – Față de anii 2012 și 2013, când angajații au avut numai 8 zile libere legale care au fost în timpul săptămânii, în 2014 situația este puțin mai bună, cu o zi plus, respectiv 9 zile libere.

CALENDAR ORTODOX. Data Pastelui pe perioada anilor 2014-2030

2014 – 20 aprilie
2015 – 12 aprilie
2016 – 1 mai
2017 – 16 aprilie
2018 – 8 aprilie
2019 – 28 aprilie
2020 – 19 aprilie
2021 – 2 mai
2022 – 24 aprilie
2023 – 16 aprilie
2024 – 5 mai
2025 – 20 aprilie
2026 – 12 aprilie
2027 – 2 mai
2028 – 16 aprilie
2029 – 8 aprilie
2030 – 28 aprilie

ZILE LIBERE: Ce se întâmplă în alte ţări europene

România se află anul acesta printre ţările cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere prin lege, doar 9, în timp ce angajaţii spanioli şi greci au printre cele mai multe zile libere la nivelul Europei, 14, respectiv, 12, arată studiul Worldwide Benefit and Employment care a luat în considerare 64 de ţări. În 2015, românii vor avea parte de un număr şi mai mic de zile libere legale care pică în timpul săptămânii. Studiul Worldwide Benefit and Employment , realizat de firma de consultanţă internaţională Mercer Marsh Benefits, oferă o privire de ansamblu asupra practicilor de beneficii obligatorii şi facultative, reglementărilor legale şi condiţiilor de angajare în peste 64 de ţări. 

Studiul a luat în calcul numărul zilelor legale din timpul săptămânii, dacă nu se specifică altfel. Astfel, România se află anul acesta pe ultimul loc în Europa de Est în ceea ce priveşte numărul de zile libere legale (9), iar anul viitor doar 8 zile din cele 12 specificate în Codul Muncii vor fi în timpul săptămânii, restul de 4 fiind zile de weekend. Legislaţia română prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor publice sau religioase, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a Romaniei. 

În 2014, din cele 12 zile doar 9 sunt în timpul săptămânii. Marea Britanie, Olanda Şi Ungaria figurează în clasament cu 8 zile libere, iar Finlanda ocupă primul loc din Europa cu 15 zile libere. În Europa Centrală şi de Est guvernul turc acordă cel mai mare număr de sărbători publice (14,5), urmat de Rusia (14) şi Slovacia (13). Cehia şi Lituania au câte 12  sărbători legale, urmate de Croaţia (11), Polonia şi Ucraina (10) şi de Serbia şi România, fiecare cu câte 9 zile. 

Austria are 12 zile de sărbătoare, în timp ce Suedia, Italia, Franţa şi Danemarca oferă angajaţilor  11 zile libere publice. Belgia, Luxemburg, Norvegia şi Portugalia sunt pe acelaşi nivel, cu 10 sărbători legale. Germania are în mod normal 9 sărbători legale, dar acest lucru variază între statele de pe cuprinsul ţării, astfel încât unii angajaţi pot primi până la 13 zile. Interesant este că Norvegia şi Suedia nu consideră Ajunul Crăciunului şi Revelionul sărbători legale, cu toate că acestea sunt tratate ca atare de către angajatori. 

În America Latină regăsim ţara cu cel mai mare număr de sărbători legale din lume, dar şi pe cea cu cel mai mic: Columbia are 18  zile libere publice, în timp ce Mexic are cel mai mic (7). Argentina şi Chile au 15 sărbători legale, iar Brazilia 12. În Orientul Mijlociu şi Africa, Emiratele Arabe sunt pe ultimul loc, cu 9 sărbători legale, în timp ce Maroc acordă 14 zile libere legale.

Spynews
Știrile Antena Stars. De ce a refuzat Alex Bodi 1 milion de dolari. A rămas uimit când a aflat ce i s-a oferit, dar nu a putut să accepte: ”Nu am vrut” / VIDEO
Bzi.ro
Connect-R a povestit că fiica lui a fost discriminată la grădiniță! „Fiica mea nu mai vrea să fie de etnie romă!“
Fanatik.ro
Ce a găsit un bărbat într-un spital abandonat, în care nici polițiștii nu vor să intre. Imaginile au devenit virale – Video
Capital.ro
Simona Halep a fost exclusă. Anunț devastator pentru marea campioană
Playtech.ro
Antonia, apariție de filme pentru ADULȚI. A renunțat la haine într-un mod indecent
DailyBusiness
Românii trebuie să știe! Ce drepturi au dacă muncesc în caniculă
Adevarul
„Pacea” lui Putin, mărul otrăvit oferit lui Zelenski. Un expert român în analiză de risc explică în ce constă capcana întinsă Ucrainei
Spynews
Dezastru la un pelerinaj. Peste 550 de persoane au murit. Temperaturile de 51 de grade Celsius le-au fost fatale
Spynews
A mers pe jos 90 de minute pe zi. Ce s-a întâmplat după 2 ani
Evz.ro
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
wowbiz.ro
Ce a spus public Radu Ștefan Bănică despre Andreea Marin?! „Află ea după”. Nu s-a ferit și a recunoscut asta și despre Violeta
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu e istorie! Ea este noua iubită a lui Gabi Bădălău 😲
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
Un polițist din Băile Herculane s-a împușcat accidental cu pistolul din dotare. Ancheta se află în desfășurare
Capital.ro
Florin Busuioc, la un pas de moarte. Busu de la PRO TV a scăpat ca prin urechile acului
StirileBZI
Se dau 15.000 de lei pe lună, timp de 5 ani! Ce categorie de români vor primi acești bani
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit pe iubitul ei tenismen, care e cu 9 ani mai tânăr
stirilekanald.ro
Ei sunt clujeni găsiți morți în curtea casei. Asta le-a adus sfârșitul
substantial.ro
Sondaje: Victorie istorică a laburiştilor în alegerile legislative din Marea Britanie
MediaFlux
ȚEAPĂ în MAGAZINE! Cum EVITAȚI să fiți ÎNȘELAȚI la BANI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?