Zile libere 2018. Ce angajaţi beneficiază de MULT mai multe zile libere în acest an

Anual, salariații din România pot beneficia, potrivit Codului muncii, de o serie de zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. O parte dintre aceste zile libere sunt acordate cu ocazia unor sărbători religioase destinate, de principiu, creștinilor ortodocși. În acest context, vă spunem astăzi la câte libere legale au dreptul salariații care au alte religii.

18 apr. 2018, 07:50
Zile libere 2018. Ce angajaţi beneficiază de MULT mai multe zile libere în acest an

În urma modificărilor aduse în cursul anului listei ce conține zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, numărul zilelor libere de care se bucură angajații din țara noastră a ajuns la 15. Aceste zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt destinate creștinilor ortodocși, iar persoanele care aparțin altor culte religioase legale beneficiază, suplimentar, potrivit Codului muncii, de „două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine”.

Citeşte şi ZILE LIBERE 2018: Decizia Guvernului după ce a anunţat că pe 30 aprilie nu se lucrează. Ce a apărut în Monitorul Oficial

În trecut, redacția noastră a cerut Ministerului Muncii lămuriri privind numărul de zile libere de care se pot bucura angajații de alte religii legale în România. Astfel, potrivit răspunsului primit de la autorități, salariații care aparțin altor culte religioase decât cel creștin ortodox, inclusiv alți creștini, precum protestanții, catolicii și alții, au dreptul la liberele de care se bucură și ortodocșii, dar și la alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

Începând cu luna aprilie a acestui an, în cazul angajaților de alte religii decât cea ortodoxă, angajatorii sunt obligați să acorde acestora zile libere în orice alte zile în afară de sărbătorile legale sau a concediului de odihnă. S-a făcut această modificare deoarece angajații de alte religii ai anumitor firme nu se puteau bucura de drepturile lor și erau lipsiți de liberele la care aveau dreptul.

În momentul de față, lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează din Codul muncii este următoarea:

Continuarea articolului pe avocatnet.ro.